18 лютого 2020 р.

Ботанічний сад загальнодержавного значення Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

Ботанічний сад Харківського університету було засновано у 1804 році. Це найстаріший ботанічний сад України. Історія саду пов’язана з діяльністю відомих учених – В.М. Черняєва, М.С. Турчанінова, А.М. Бекетова, В.М. Арнольді, О.А. Коршикова, Є.М. Лавренка, Л.А. Шкорбатова та інших.

У 1960 році ботанічний сад площею 5,5 га, розташований у центральній частині міста, було включено до природно-заповідного фонду України. У 1998 році до його складу включено нову територію площею 36,4 га, розташовану в районі житлового масиву «Павлове поле», яка використовувалась під ботанічний. сад з 60-х років минулого століття.

У ботанічному саду зібрано багатющі колекції деревних та трав’янистих рослин: понад 8700 видів місцевої і світової флори, які представлені в експозиціях відділів дендрології, природної флори, квітково-декоративних рослин відкритого ґрунту та тропічних і субтропічних рослин. У ботанічному саду росте понад 1600 видів і форм дерев і чагарників, майже 1000 видів трав’янистих рослин природної флори, 3400 видів і сортів квітково-декоративних рослин, понад 3000 таксонів налічує колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин.

У ботанічному саду культивується 95 видів рослин, занесених до Червоної книги України та 15 видів, занесених до Європейського Червоного списку.

Вражають багатющі колекції глодів, горіхів, ялин, ялиць, ялівців, жимолостей, ірисів, тюльпанів, дрібноцибулинних, лілій, півоній, нарцисів, орхідей, гіацинтів. Широко представлені також сосни, дуби, яблуні, цибулі, очитки, астильби, лілійники, примули, айстри багаторічні. Особливу цінність становлять реліктові види: гінкго дволопатеве, метасеквойя гліптостробовидна, тис ягідний, тис гострокінцевий, тсуга канадська, ефедра двоколоса, патринія сибірська, лунарія оживаюча, осмунда розкішна, бруслина карликова, дріада восьмипелюсткова, діоскорея кавказька. У саду росте 77 видів ендеміків, 650 видів лікарських рослин. 1400 видів, форм та сортів деревних і трав’янистих рослин, вперше інтродукованих в умови північного сходу України.

Дендрарій саду закладено за ботаніко-географічним принципом з елементами фітоценозів: експозиції «Європа», «Середземномор’я», «Сибір», «Далекий Схід», «Середня Азія», «Північна Америка», «Китай і Японія». Аборигенна флора представлена в експозиції «Північний схід України».

Трав’янисті рослини природної флори представлені в експозиціях лікарських, ґрунтопокривних, гірських рослин та системі покритонасінних рослин України.

Колекції квітково-декоративних рослин зібрано для експозиції у вигляді окремих монокультурних садів та комбінованих ділянок «Однорічники» і «Багаторічники».

В оранжерейному комплексі представлені рослини вологих тропічних лісів, вологих та сухих субтропіків, пустель і напівпустель (дерева, чагарники, трави). Це представники Австралії та Нової Зеландії, Південно-Східної Азії, Африки, Середземномор’я, Центральної та Південної Америки, Японії та Китаю. Найбільш чисельні колекції бромелієвих, ароїдних і сукулентів. Особливу цінність становить самшит болеарський, якому понад 150 років, фінік пальчастий (понад 80 років), дуб кам’яний (понад 80 років), саговник відігнутий (понад 60 років), аспленій гніздоподібний (60 років), ехінокактус Грусона (понад 80 років) та колекція сукулентів, вік деяких екземплярів яких перевищує 50 років.

Ботанічний сад є науково-дослідною природоохоронною установою і має за мету збереження, вивчення, інтродукцію, акліматизацію, розмноження в спеціально створених умовах рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної й освітньої роботи.

Наукові дослідження в ботанічному саду проводяться з метою розробки наукових основ збереження та охорони біологічного різноманіття, особливо рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослин, вивчаються способи вирощування, розмноження, селекції і впровадження у виробництво декоративних, лікарських, харчових, кормових та інших цінних рослин.

Наукова та матеріальна база ботанічного саду широко використовується для навчання студентів вузів і технікумів, учнів ліцеїв, училищ, шкіл, слухачів курсів підвищення кваліфікації тощо.

Ботанічний сад проводить освітньо-виховну роботу серед населення з метою формування у нього екологічного світогляду, підвищення екологічної культури, поширення екологічних та природоохоронних знань.

Ботанічний сад бере участь у міжнародному співробітництві з актуальних проблем збереження, використання і розвитку ботанічних садів, в обміні рослинним матеріалом, науковою інформацією, в проведенні наукових конференцій, симпозіумів, спільних експедицій тощо. Ботанічний сад є членом Міжнародної ради ботанічних садів з охорони рослин, має зв'язки з 230 ботанічними установами 40 країн світу.

4 коментарі:

  1. Доброго дня! На превелику жаль, на час карантину ботанічний сад зачинено для відвідування та проведення фотозйомок!
    З повагою, адміністрація ботанічного саду.

    ВідповістиВидалити
  2. Чи можна на теперешнiй час дiвiдати сад на Клочкiвськiй?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго ранку! Всі питання про відвідування за тел. 068-505-96-95

      Видалити