9 квітня 2021 р.

Нарешті прийшла довгоочікувана весна

Нарешті прийшла довгоочікувана весна. Цього року вона така, якою не була вже багато років: з холодними ночами, помірно теплими днями, з неспішними дощами. Рослини ботанічного саду потроху прокидаються від зимового спокою, кожна в належний їй термін. Необхідно відмітити, що зима 2020 року була значно тепліша, так поодиноке цвітіння цибулинних рослин було відмічено вже в січні. Але у 2021 році, як і в 2020, рослини зможуть порадувати всіх любителів прекрасного тільки з екранів місцевих новинних каналів або зі сторінок нашого сайту, так як ботанічний сад, нажаль, закрито для відвідувань до закінчення карантину.

Підсніжник сніжний




Першими, як зазвичай з перших чисел березня, почали цвітіння підсніжники (п. сніжний та його махрова форма, п. складчастий, п. Ельвеза, п. кавказький та інші). Не стали на заваді цьому процесу навіть морози до - 13°С,  які повернулися на тиждень. В цьому році цвітіння підсніжників триває вже близько місяця.


За ними перейняли естафету цвітіння сорти ірідодіктіуму – цибулинних ірисів.


Колекція ірідодіктіумів

Хочеться звернути вашу увагу на ірідодіктіум хістріоідес. Цей вид зацвів вже в першій декаді березня ще під укриттям. 

Трохи пізніше розпочалося масове цвітіння різних видів і сортів цього роду (ірідодіктіум Виноградова, і. сітчастий підвид кавказький, сорти 'Blue Hill', 'Frank Elder', 'Georg', 'Katharine Hoodgekins', 'Katharine's Gold', Lady Beatrix Stanley', 'Purple Hill','Sheila Ann Germany'  та інші), у деяких цвітіння вже закінчується .

Ірідодіктіум Виноградова

Ірідодіктиум сітчастий підвид кавказький

       У третій хвилі цвітіння ірідодіктіумів приймають участь сорти 'Alida', 'Cantab', 'Carolina', 'J.S. Dijt', 'Rhapsody', 'Pixi', 'Spring Time'. Цвітіння їх почалося в перших числах квітня. 

Ірідодіктіум сітчастий 'Rhapsody'

Ірідодіктіум сітчастий 'Carolina'











Ірідодіктіум сітчастий 'Natasha'
        І закінчать цвітіння цієї групи рослин ірідодіктіум сітчастий підвид кавказький форма біла та сорт 'Natasha'. 
        До слова сказати, останній названо на честь колишньої завідуючої відділом квітникарства ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна – куратора першої на території колишнього СРСР колекції роду ірідодіктіум в 60-і роки ХХ століття.



Колекція щафрану


Одночасно з ірідодіктіумами в третій декаді березня почали цвітіння шафрани або крокуси.

Як правило, першими зацвітають сорти шафрану золотистого ('Blue Peter', 'Blue Pearl', 'Snowbanting', 'Zwanenburgbronze', 'Yellow Mamonth' і інші). У них, як правило, невеликі квітки, часто по декілька штук на одній рослині. 



Шафран золотистий 'Blue Peter'




Шафран золотистий 'Yellow Mamonth'







Приблизно на 7-10 днів пізніше зацвітають сорти шафрану весняного ('King of the  White', 'Pikwick', 'Grand Maitre' і інші). 


Шафран весняний 'King of the  White'
         Цікавий той факт, що всі перераховані вище рослини починають цвітіння ще без листя, над землею спочатку розвиваються тільки яскраві квітки і лише потім з'являється листя. Одночасно з шафранами також цвітуть нечисленні види і сорти пізньоцвітів 

Пізньоцвіт різнобарвний

Пізньоцвіт угорський  'Vevet Star'

Колекція шафранів та пізньоцвітів в ботанічному саду включає в себе так само види і сорти осіннього цвітіння.

В кінці першої декади квітня починається цвітіння у хионодокс, пролісок, забарвлюються бутони у гіацинтів. 

Проліска сибірська
Хионодокса сардинська















Проліска дволиста форма рожева

            Природа не перестає балувати нас яскравими фарбами і незвичною формою квіток, ніби намагається віддячити людям за тривале терпіння в зимовий період. Ще не встигне закінчитися цвітіння ірідодіктіумів, шафранів і інших первоцвітів, як настане час тюльпанів, гіацинтів і нарцисів, на зміну яким прийдуть вишукані іриси, а там вже і літо не за горами.

Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар