18 лютого 2020 р.

Відділ квітково-декоративних рослин

Мабуть найбільшою окрасою ботанічних садів є багаторічні квітково-декоративні трав'янисті рослини, які приваблюють відвідувачів з самого початку весни, тільки-но зійде сніг, до перших приморозків, а деякі рослини навіть узимку.

Сучасна колекція відділу квітково-декоративних рослин почала формуватися з 60-х років минулого сторіччя. На теперішній час вона налічує 1045 видів, підвидів та варіацій, 2409 сортів та гібридів. Колекцію відділу сформовано за життєвими формами рослин (цибулинні та бульбоцибулинні, багаторічні та однорічні рослини) та за родовими комплексами (колекції рослин родів лілія, гіацинт, канна, півонія та інші). Найбільшою за кількістю є колекція малопоширених багаторічних квіткових рослин, яка налічує 663 види та 916 сортів. Рослини цієї колекції дуже різноманітні, є серед них красиво квітучі та декоративно-листяні, ефемерні (які вегетують та цвітуть протягом одного-трьох місяців, а більшу частину року знаходяться у стані спокою) та вічнозелені, які і взимку прикрашені листям, є великі (до 2-х метрів заввишки), а є і такі, що мають висоту всього 2-5 см. Рослини цієї колекції мають ще й лікарські, красильні, технічні та інші властивості.


Дуже динамічна колекція однорічних та дворічних рослин сьогодні налічує 114 видів та 155 сортів. Кожен рік склад її змінюється за рахунок насіння, яке зберігається тривалий час. Представники цієї колекції прикрашають сад з кінця травня і майже безперервно цвітуть до перших морозів. До складу колекції входять численні сорти агератуму, айстри китайської, алісуму, вербени, гацанії, дзвіночків середніх, запашного горошку, календули, люпину, мальви, чорнобривців, шавлії та багато інших.



Звісно, що окрасою саду навесні є цибулинні та бульбоцибулинні рослини, представники яких починають цвітіння ще на початку березня, а деякі – у жовтні-листопаді. Колекція цих рослин налічує по 145 видів та сортів відповідно, які належать до 8 родин (Півникові, Лілейні та інші).


Першими розпочинають цвітіння підсніжники, проліски, сорти шафрану золотистого та весняного, ірідодіктіуми (колекція яких є однією з найбільших у Східній Європі), юнони та інші. За сприятливих умов їх цвітіння продовжується 14 та більше днів.


Представники цієї ж колекції створюють також і осінній аспект. В серпні-вересні рясно цвітуть види та сорти роду пізньоцвіт, у жовтні-листопаді види та сорти шафрану посівного та гарного, утворюючи чарівні галявини з тендітних квіток над рівнем землі. В цей же період цвітуть колекції інших цибулинних рослин. Так, представників роду тюльпан у колекції саду налічується 45 видів (багато з яких занесені до Червоних книг та Охоронних списків різних країн Світу) та 330 сортів, які представляють всі класи: прості ранні, махрові ранні, тріумф, Дарвінові гібриди, прості пізні, лілієквіткові, бахромчасті, зеленоківткові, Рембрандт, попугайні, махрові пізні, тюльпани Кауфмана, їх різновиди та гібриди, тюльпани Фостера, їх різновиди та гібриди, тюльпани Грейга, їх різновиди та гібриди, інші види, їх різновиди та гібриди.



Співробітниками відділу понад 50 років проводиться селекційна робота з тюльпанами, у результаті якої до Державного реєстру сортів України занесені 8 сортів селекції Харківського ботанічного саду (Академік Барабашов, Арлекін, Кам’яна квітка, Микола Вавилов, Славутич, Тарантела, Тарас Шевченко, Травневий ранок).

Також у ранньо-весняний період відвідувачі саду мають можливість спостерігати за цвітінням представників роду нарцис – 4 види 181 сорт (квітки цих рослин забарвлені в білі, жовті, жовтогарячі кольори та мають дуже тендітні долі оцвітини, які при невеликому подуві вітру здаються метеликами, які злетілися на галявину) та гіацинтів – 98 сортів (сині, білі, темно-сині, жовті, рожеві, блакитні, яскраво-рожеві, майже червоні, чарівні суцвіття яких здаються зробленими штучно та ще й мають солодкий дурманний запах, який чутно у різних куточках саду).


Наприкінці травня розпочинається цвітіння півників (22 види 144 сорти) – рослини названі на честь богині веселки Іриди, їх великі квітки забарвлені у всі кольори веселки та їх поєднання, які тільки можна уявити. При масовому цвітінні півники утворюють фантастичне мерехтливе видовище, яке, також, підхоплюють півонії (8 видів 157 сортів) – чиї великі бундючні квітки забарвлені в усі кольори, окрім блакитного. Квітки бувають іноді таких великих розмірів, що стебла під їх вагою згинаються до землі.


У літній період естафета цвітіння переходить до колекції роду лілій, яка налічує 23 види 187 сортів. Досить новою для ботанічного саду є колекція рябчиків, яка налічує 20 видів та 4 сорти цих, незвичного виду, малопоширених цибулинних рослин.


Протягом всього літнього періоду прикрашають сад своїм листям хости, забарвлення якого варіює від синьо-блакитного до темно-зеленого, від салатового до жовтого. Привертають особливу увагу сорти з фантастичним різноманіттям строкатого листя. З кінця червня до кінця вересня різні гібриди цієї чарівної рослини ще й прикрашені квітами від білого до темно-фіолетового кольору.


Наприкінці літа розпочинається цвітіння представників роду канна (1 вид 30 сортів), рослини яких окрім квіток, привертають увагу великими блискучими листками, які можуть бути зеленими, темно-червоними, строкатими; а з кінця вересня-початку жовтня цвіте колекція роду хризантема (62 сорти). Колекція хризантем дуже різноманітна як за формою куща (є високі рослини з великими суцвіттями, а є маленькі кулясті рослинки, які щільно усипані маленькими суцвіттями за якими неможливо розгледіти листя), так і забарвленням суцвіття (всі відтінки жовтого, жовтогарячого, рожевого, червоного та білого кольорів).


Осінній аспект цвітіння разом з хризантемами та каннами створюють представники багаторічних рослин з родів айстра та очиток.


Немає коментарів:

Дописати коментар