19 квітня 2020 р.

Відділ дендрології

Колекція відділу дендрології почала формуватися з часів заснування ботанічного саду. За багато років вона перетерпіла багато змін і на сьогодні налічує 815 видів 50 різновидів і форм і 837 сортів, які відносяться до 150 родів з 58 родин і представлені на двох територіях ботанічного саду.

Експозиція «Старий дендрарій», розташована на історичній території ботанічного саду по вул. Клочківська, 52, була закладена за систематичним принципом. На жаль, за більш ніж двовікову історію ботанічного саду цей принцип був порушений. На даний час ця дендрологічна колекція налічує 236 видів, підвидів і варіацій, 590 сортів, гібридів і форм, що відносяться до 102 родів з 52 родин. Вік колекційних рослин дуже різний, але велика частина колекції – це 30-50 річні рослини. Особливу цінність представляють екземпляри дуба черешчатого, вік яких понад 180 років, а також екземпляри сосни чорної та сосни кримської, ялини колючої і ялівцю віргінського, якім більш ніж сто років, унікальні сторічні екземпляри бузку звичайного сорту 'Sinai hell lila', які мають сильно закручений по спіралі стовбур. Гордістю колекції є екземпляр метасеквойї гліптостробовідної, який було отримано з насіння, зібраного у природі та висаджено у 1954 році.


Експозиція зазнала значних змін протягом 2-х останніх десятирічь і в даний час цікава для відвідувачів саду в будь-яку пору року. Цей ефект створено завдяки багатьом видам та сортам ялиці, ялини, барбарису, ялівцю, рододендрону, гинкго, гортензії, магнолії, півонії деревовидної, тису та інших. Особливий інтерес представляють сучасні сорти хвойних рослин, що мають різноманітну форму крони і незвичайне забарвлення хвої, тому що вони декоративні протягом всього року і використовуються в багатьох ландшафтних композиціях. Особливе місце в колекції займають нові сорти рослин з декоративними квітками і листям.


Дендрарій, розташований на території ботанічного саду по вул. Отакара Яроша, 24, закладено на початку 60-х років минулого століття за ботаніко-географічним принципом з елементами фітоценозів. Експозиції саду «Далекий Схід», «Європа», «Китай і Японія», «Сад безперервного цвітіння», «Північна Америка», «Північний схід України», «Сибір», «Середземномор’я», «Середня Азія» і «Хвойні» забезпечують широкі можливості у вирішенні актуальних проблем інтродукції рослин.



У колекції є види, занесені до Червоної книги України: бузок угорський (Syringa josikaea Jacq.), модрина польська (Larix x polonica Racib.), бруслина карликова (Euonymus nana Bieb.), берека (Sorbus torminalis (L.) Crantz), тис ягідний (Taxus baccata L.), вік яких десятки років.


Особлива увага приділяється збереженню біологічного різноманіття рідкісних і зникаючих видів, занесених до Червоної книги і охоронних списків різних країн. При створенні дендрологічних експозицій ботанічного саду в колекцію було включено 20 видів рідкісних для флори України, в числі яких – 16 видів, рідкісні для Харківської області.

Особливо цінним видом, який охороняється на території всієї Європи і занесений до Червоної книги України (2009), є третинний релікт з диз'юнктивним ареалом, з чисельністю, яка швидко скорочується – тис ягідний (Taxus baccata L.) На території України цей вид зустрічається дуже рідко, невеликими групами в Карпатах і в Криму. У колекції ботанічного саду культивується понад сто років. Рослини утворюють повноцінне насіння і життєздатний самосів.

Не менший інтерес представляє реліктовий вид сосни крейдової (Pinus sylvestris var. cretacea Kalen. ex Kom.), пов'язаний з крейдяними схилами р. Сіверський Донець на кордоні Харківської та Донецької областей. Рослини, представлені в колекції вирощені з насіння, зібраного в природі.

Є в колекції саду і ще один цінний, зникаючий, включений до Червоної книги України вид – берека (Sorbus torminalis (L.) Crantz.). По території Україні проходить північно-східна межа його ареалу. Цей вид, також як і рідкісна для Харківщини вишня пташина (Cerasus avium (L.) Moench), культивується у саду десятки років. Рослини досить добре натуралізувалися, щорічно плодоносять, дають зріле насіння і постійний, але не рясний самосів.

У колекції ботанічного саду є три реліктових види чагарників, які занесено до Європейського червоного списку і Червоної книги України. Це вовче лико Софії (Daphne sophia Kalen.), вузько ендемічний вид, що зустрічається в Україні тільки по крейдяним оголенням Вовчанського і Дворічанського районів Харківської області; крупний чагарник, або дерево, клокичка периста (Staphylea pinnata L.), що в природі зустрічається в лісах Закарпаття і в декількох областях центральної частини України; вічнозелений низькорослий вид – бруслина карликовa (Euonymus nana M. Bieb.), який росте в грабових лісах Прикарпаття і Центральної України.


Вже багато років успішно культивуються на степових схилах балки Саржин яр група рідкісних для Харківської області напівчагарників: ломонос цельнолистий (Clematis integrifolia L.) і зіновать австрійська (Chamaecytisus austriacus (L.) Link), що природно зростають на ділянках цілинних степів.

Колекція відділу постійно поповнюється завдяки обміну насінням з іншими ботанічними установами, залучення насіння та рослин з природних місцезростань, розмноження видів і сортів, які вже є у колекції, а також комерційним шляхом.

Немає коментарів:

Дописати коментар