19 квітня 2020 р.

Відділ природної флори

Нікого не залишають байдужим чарівні краєвиди України, що буяють різнотрав’ям у теплу пору року. Саме таку багатогранну красу української землі відображають експозиції відділу природної флори починаючи з початку минулого століття. У 60-х роках минулого століття колекція була перенесена у південно-східну частину ботанічного саду на схилах Саржиного Яру. На сьогодні колекція відділу складається з наступних експозицій: «Система вищих квіткових рослин України», «Гірські рослини», «Грунтопокривні рослини», «Лікарські рослини». На теперішній час вона налічує 772 види з 375 родів, 90 родин.

У відділі культивується 45 видів, які занесені до Червоної книги України, 16 видів – до Охоронних списків. В колекції відтворено також 71 вид рідких та зникаючих видів Харківської області з різним природоохоронним статусом.

Переважна більшість видів культивується на експозиції «Система вищих квіткових рослин України», яка створювалась з урахуванням філогенетичного зв’язку родів та родин за системою Тахтаджяна А.Л. На експозиції представлені види західних та південно-східних областей України, ендемічні види середньоруської височини, Криму. Особливу зацікавленість відвідувачів викликає цвітіння весняних ефемероїдів та колекція ковили, яка нараховує 9 червонокнижних видів. На експозиції також культивуються таксони середземноморського, ірано-туранського, східноазіатського походження, які за багато років натуралізувалися на території України. Основною метою створення експозиції є демонстрація різноманіття рослинного світу у філогенетичному зв’язку. Експозиція привертає увагу, насамперед, відвідувачів учбових закладів, виховуючи у них дбайливе ставлення до навколишнього середовища.


Експозиція «Гірські рослини» створювалась з метою відображення гірського ландшафту з елементами флори головних гірських масивів Європи та Азії. Колекція нараховує 115 видів з 74 родів 31 родини, які культивуються на ділянках «Флора Криму», «Флора Карпат», «Флора Кавказу», «Флора Європи», «Флора Середньої Азії», «Флора Алтая». Видовий склад підібрано з урахуванням біологічних особливостей рослин – дикорослі цибулинні геофіти та дерновинні злаки, кущики, напівкущики, ліани та інше. На експозиції культивуються ендемічні гірські види Криму, Карпат, Кавказу. Експозиція формує у відвідувачів уявлення про своєрідне поєднання рослинних угруповань кожного гірського масиву.


На експозиції «Грунтопокривні рослини» культивуються, в переважній більшості, невибагливі, низькорослі види (до 30 см), які розростаються, закриваючи грунт та пригнічуючи бур’яни. На ділянках висаджені також незначна кількість інших декоративних рослин (катран, сонцецвіт, молочай та інші), які додають різноманітності ландшафту та підкреслюють килимову чарівність ґрунтопокривних видів. Колекція нараховує 78 таксонів з 43 родів 20 родин. Добір рослин проводиться з урахування габітусу, забарвлення та форми листя, коліру та розміру квіток, а також терміну та тривалості цвітіння, посухостійкості, невибагливості до ґрунту. Окрасою експозиції є представники роду Sedum – 13 видів. Експозиція демонструє різноманіття ґрунтопокривних видів рослин, їх біологічні та декоративні особливості, органічне поєднання в грунтових посадках на відкритих територіях.


Окрім декоративних видів, колекція містить також лікарські рослини, які розподілені на 16 груп за загальними фармакологічними властивостями. Видовий склад експозиції «Лікарські рослини» налічує 196 видів з 151 роду 52 родин. Деякі види поєднують в собі лікарські властивості з ефіро- жиромасличними, пряним, декоративними. Основна мета експозиції – демонстрація лікарських рослин в умовах ботанічного саду відкритого типу, особливості їх вирощування та розмноження. Враховуючи масове знищення багатьох видів лікарських рослин в природних умовах, експозиція відіграє також важливу природоохоронну функцію.

Немає коментарів:

Дописати коментар