19 квітня 2020 р.

Відділ тропічних та субтропічних рослин

Колекція рослин захищеного ґрунту нараховує більш 2900 таксонів, які відносяться до 550 родів з 129 родин. Все це біологічне різноманіття представлено в 5 ботаніко-географічних експозиціях: «Рослини вологих тропічних і субтропічних лісів», «Флора Середземномор’я», «Рослини Японії і Китаю», «Флора Австралії», «Рослини пустель і напівпустель Земної кулі», серед яких є дерева і чагарники, ліани, епіфіти, трав’янисті рослини, сукуленти та інші.

Центральне місце в експозиції рослин вологих тропічних и субтропічних лісів займають рослини, висаджені в ґрунт. Серед них два дорослих екземпляри стреліції Миколая віком більше 60 років. Також окрасою колекції є жіноча особа пальми фінік пальчастий, вік якої близько 90 років.



Найбільш цікаві рослини експозиції жорстколистих лісів і чагарників Середземномор’я – 80-річні екземпляри дубу кам’яного та дубу коркового, а також 150-річний екземпляр самшиту балеарського.

Експозиція рослин Японії і Китаю представлена видами родів аукуба, бирючина, смолонасінник та інші. В експозиції періодично цвіте 12 таксонів, щорічно цвітуть і плодоносять смолонасінник різнолистий та смолонасінник Тобіра. З голонасінних – представники родини подока́рпові (16 таксонів).


В експозиції рослин Австралії представлені види, характерні для цього континенту: акація чорна, каллістемон прекрасний, євгенія міртолістна; ендемічні представники родини казуарінові; два види родини протейних – хакєя голчаста і гревіллея велика.

У складі експозиції рослин пустель і напівпустель налічується 1594 таксони з 193 родів, що відносяться до 10 родин. Найбільш цікава група стеблових сукулентів родини кактусові – більше тисячі таксонів з 122 родин. У ґрунті оранжерей зростають 75-річні екземпляри цереуса перуанського та ехінокактуса Груссона. В експозиції цвіте періодично 495 видів кактусів і 150 видів інших сукулентів.



Окрім рослин, які належать до вищевказаних експозицій, в оранжерейному комплексі ботанічного саду в наявності одна з найбільших в Україні колекція родини бромелієвих, цікаві колекції родин агавових, аізових, айстрових, ароїдних, молочайних, пальмових, товстянкових та багатьох інших.


Колекція тропічних та субтропічних рослин дуже декоративна протягом всього року і є цікавою для проведення екскурсій для відвідувачів будь-якого віку.


Немає коментарів:

Дописати коментар