29 квітня 2021 р.

Help me!

         Одним із найяскравіших сезонів в ботанічному саду є весна, коли строкаті хвилі цибулинних і бульбоцибульних рослин змінюють одна одну. Як видно з наших публікацій однією з різнокольорових, незвичайних і вражаючих колекцій є колекція тюльпанів. Хочеться нагадати, що вона налічує більш ніж 60 видів і понад 330 сортів. Останній тиждень квітня радує нас сонячними днями. Раніше непримітні плями на газоні забарвилися в яскраві соковиті кольори. Нарешті розцвіли численні сорти тюльпана Грейга. Ми з радістю  ділимося з Вами фотографіями цих прекрасних рослин.



'Joanne Woodward'

'Turkish Delight'

'Zampa'
Сучасна колекція тюльпанів  ботанічного саду веде свій початок з 1962 року, коли співробітники ботанічного саду здійснили наукову експедицію в Середню Азію та привезли видові тюльпани з природного середовища. З того часу майже 60 років кілька поколінь ботаніків займаються, в тому числі і селекційною роботою, використовуючи природні види тюльпанів. Результатом стало внесення до Державного реєстру сортів України 8 сортів селекції ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна: ‘Академік Барабашов’, ‘Арлекин’, ‘Каменний цвєток’, ‘Майске утро’, ‘Микола Вавилов’, ‘Славутич’, ‘Тарантелла’, ‘Тарас Шевченко’. При створенні цих сортів застосовували межвидову гібридизацію з використанням таких видів: тюльпан короткотичинковий (Tulipa brachystemon), тюльпан Фостера (T. fosteriana), тюльпан Грейга (T. greigii), тюльпан великий (T. ingens), Тюльпан Кауфмана (T. kaufmaniana) , тюльпан Мікеле (T. micheliana), тюльпан моголтавський (T. mogoltavica), тюльпан Островського (T. ostrowskiana) та інші.

Однак на цьому вчені ботанічного саду не зупинилися. Робота з перспективними гібридами триває. Первинне сортовипробування проходить більше 45 гібридних зразків. 

Зараз ми хочемо попросити допомоги у харків'ян. Вашій увазі представлено фотографії двох гібридів, які готові до передачі на сортовипробування. Просимо Вас запропонувати варіанти назв майбутніх сортів. Найбільш вдалу назву ми використаємо при передачі цих зразків на сортовипробування. 







        


Ваші пропозиції можете залишати в коментарях під цим повідомленням.

2 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Доброго дня!
      Дякуємо за пропозицію. Ми розглянемо Ваш варіант назви.
      З повагою, адміністрація ботанічного саду.

      Видалити