14 травня 2021 р.

Родичі барбарису. Які вони?

     Коли ми говоримо про родину барбарисових то всі уявляють високі або маленькі кущі, обов’язково з колючками, та ще червоні плоди які разом з родзинками додають до плову. Родина Барбарисових (Berberidaceae) налічує 19 родів і понад 750 видів. Найчисленніший рід — Барбарис (Berberis) налічує понад 580 видів.

Крім листопадних видів деревних рослин в колекції є декілька видів вічнозелених маґоній – маґонія падуболиста (Mahonia aquifolium) та маґонія повзуча (Mahonia repens), 

Маґонія падуболиста


Маґонія повзуча

а в оранжереях представлена нандіна домашня (Nandina domestica). 

Нандіна домашня

Нандіна домашня квітує

Нандіна домашня з плодами


Незвичайно цікавими трав'янистими рослинами в нашому ботанічному саду представлені роди Caulophyllum, Diphylleia, Dysosma, Epimedium, Gymnospermium, Jeffersonia, Leontice, Plagiorhegma, Podophyllum та Sinopodophyllum.

Одним з перших зацвітають рослини оставника Альберта (Gymnospermium albertii), в природі росте на скелястих схилах в Узбекистані, Таджикистані, Туркменістані та Казахстані. Над землею спочатку розвивається багатоквіткове суцвіття, що несе жовто-коричневі квітки, поступово суцвіття розташовується вертикально. Листки розвиваються пізніше квіток, спочатку вони скручені, коричневого кольору, потім розгортаються. Підземна частина рослини являє собою округлу бульбу.

Оставник Альберта

Майже разом з ним зацвітає оставник алтайський (Gymnospermium altaicum) – ендемік, який зростає на Алтаї та Тарбагатаї на кам'янистих схилах серед кущів. Це багаторічна рослина 15-25 см заввишки.

Оставник алтайський

Трохи пізніше зацвітає оставник одеський (Gymnospermium odessanum), занесений до Червоної книги України. У порівнянні з попередніми видами G. odessanum сягає 10 см у висоту. Квітки світло-жовті.

Оставник одеський

Близький вид до вищеназваних леонтиця Еверсмана (Leontice ewersmanni). Однак, ця рослина набагато більше, до 50 см. Через те, що нижнє листя сидить на підземній частині стебла, складається враження, що у рослини розвинена прикоренева розетка. Квітки великі, яскраво-жовті, зібрані в щільне прямостояче суцвіття.

Леонтиця Еверсмана

       Після дозрівання насіння у всіх цих видів надземна частина відмирає і рослини впадають в стан спокою до наступної весни.

Ще одним цікавим родом, широко представленим в колекції нашого ботанічного саду, є горянка (Epimedium), який налічує у нас 5 видів (Epimedium alpinum, E. colchicum, E. grandiflorum та інші) і 30 таксонів гібридного походження. Деякі рослини зимовозелені, а у деяких з'являються найніжніші листки ранньою весною. 

Горянка Давида

Горянка великоквіткова 'Red Beauty'

У природі представники цього роду поширені від Північної Африки і Південної Європи до Китаю та Японії. Слід зазначити, що краще ці рослини ростуть і розвиваються в півтіні і вимагають помірно зволоженого ґрунту. Чашолистки у горянок яскраво пофарбовані, пелюстки схожі на нектарники з подовженими виростами (шпорці). Квітки, хоч і невеликі, але контрастно забарвлені (наприклад, жовто-червоні), прекрасно виглядають на тлі молодих ніжних листків.


Горянка гібридна 'Amber Queen'

Набагато скромніше в кількісному відношенні в колекції ботанічного саду представлена джефферсонія (Jeffersonia), яка отримала свою назву на честь Томаса Джефферсона, 3-го президента США та плагіохерма (Plagiorhegma). У колекції культивуються види: джефферсонія дволиста (Jeffersonia diphylla), з білими квітками, родом зі сходу Північної Америки і плагіохерма сумнівна (Plagiorhegma dubium) – з бузковими квітками, родом з Маньчжурії та Китаю. Дуже цікаві листки цих рослин. За формою вони округлі, з широкою виїмкою на місці верхівки, створюється враження, що це два листка. У молодому віці забарвлені у фіолетовий колір, потім вони зеленіють, зберігаючи червоне забарвлення лише по краю та жилках і тільки потім стають повністю зеленими.

Джефферсонія сумнівна

Ще одним незвичайним родичем барбарису є рослини роду двулистник (Diphylleia). Це так само багаторічна рослина з двома пальчасто-лопатевими листками, що і пояснює назву роду. Рід налічує всього три види, всі інтродуковані в наш ботанічний сад: двулистник щитовидний (Diphylleia cymosa) – Північноамериканський вид, двулистник Грея (D. grayi) – Далекосхідний вид і двулистник китайський (D. sinensis) – Східноазіатський вид. Квітки у всіх видів білі, зібрані в суцвіття. Для квіток двулистника Грея ми спостерігаємо цікаве явище: при попаданні на квітки води, тканини квітки стають прозорими, як би зникають, при висиханні квітка набуває первісний вигляд.

Двулистник Грея

Отже, продовжимо. У цієї родини ще дуже багато цікавих трав'янистих рослин. Хочеться познайомити Вас з подофілом або ноголистом щитовидним (Podophyllum peltatum), родом з Північної Америки. На рослині розвиваються білі великі квітки. Квітка дивиться вгору і як би підперта листям (pod – нога, phyllum – лист). Цвіте ця дивовижна рослина з середини до кінця травня. Листя дуже велике, пальчасто-розсічене, може сягати 30 см. У наших умовах (при недостатньому зволоженні) листя у другій половині літа відмирає, рослина вступає в вимушений спокій.

Подофілл щитовидний


Синподофиллюм шеститичинковий

Синподофиллюм шеститичинковий з плодом
 

Ще один рід рослин, який росте в Китаї, є дізосмія (Dysosma), представлений в нашій колекції дізосмієй багатоквітковою (D. pleiantha). Це теж досить вологолюбна рослина з великими і шкірястими зеленими листками і яскравими червонувато-бордовими квітками. Деякі ботаніки досі об'єднують в один рід подофіл, сіноподофіл та дізосмію.

Дізосмія багатоквіткова



Ось такі вони, неймовірні, фантастично красиві представники, здавалося б, усім добре відомої родини барбарисових.

А тим часом на колекційних ділянках вступати в свої права нові види трав'янистих багаторічників.

Немає коментарів:

Дописати коментар