18 травня 2021 р.

"А вранці із усіх казок прийшов невиспаний бузок. Росу із кучерів струснув, ліг поруч з нами і заснув". Ліна Костенко.

 

Весна в цьому році вдалася. Справжня, з дощами, оманливим теплом, яка поступилася на пару днів літу, та повернулася з дощами і прохолодою. Кілька теплих днів і казково красиво прикрасився партер ботанічного саду. Масово зацвів бузок. Цвітіння рясне, аромат розноситься по всій території. Суцвіття його в цьому році великі, красиві навіть у молодих рослин.

Основна колекція бузку зберігається на території ботанічного саду, яка знаходиться на Павловому полі. Тут є навіть екземпляри вікового бузку з витими штамбами, вік яких може сягати понад 100 років. Вони зростають на залишках паркової зони від попереднього власника ще до революції.





За останні 10 років колекція бузку значно поповнилася. На сьогоднішній день колекція ботанічного саду налічує 16 видів, 2 з яких гібридного походження та 45 сортів.

Бузок (Syringa) відноситься до родини маслинових (Oleaceae). Походить з Євразії. За всю історію культури бузку було створено понад 2-х тисяч сортів, деякі з них вже нажаль безповоротно втрачені. Дві третини з тих що залишилися – це сорти бузку звичайного (Syringa vulgaris). Їх квітки бувають прості або махрові, суцвіття різної форми. Колір від білого до темно-фіолетового та майже чорного. Є сорти навіть з жовтими квітками. А запах ... не передати. При цьому він варіює у різних гібридів. Може бути дуже ніжним і освіжаючим, а може накривати важким ароматом східних парфумів.

Сьогодні пропонуємо Вашій увазі добірку свіжих фотографій бузку з колекції ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.


Бузок звичайний 'Sinai hell lila', один з екземплярів
 вікового бузку з витим штамбом


Бузок звичайний 'Sinai hell lila'

Бузок звичайний  'Capitaine Baltet'


Бузок звичайний 'Charles X'


Бузок звичайний 'Mont Blanc'


Бузок звичайний 'Mme Casimir Perier'


Бузок звичайний 'Aucubaefolia'


Бузок звичайний 'Andenken an Ludwig Späht'

Бузок звичайний 'Красавица Москвы'



Бузок звичайний 'Полтава'


Бузок звичайний 'Тарас Бульба'

Бузок гіацинтоквітковий  'Maiden's Blush'

Бузок перський


Бузок звичайний 'Primrose'

Немає коментарів:

Дописати коментар