24 травня 2021 р.

До чого тут Китай?

Весна наближається до свого логічного завершення, як би ще вона не намагалася бути прохолодною і дощовою. Однією з ознак наступаючого літа є початок періоду цвітіння півоній. Вже у всю цвіте півонія тонколиста (Paeonia tenuifolia), півонія кавказька (P. daurica subsp. coriifolia), півонія Млокосевіча (P. daurica subsp. mlokosewitschii). Зацвітають сорти півонії деревоподібної (P. x suffruticosa), готуються до цвітіння численні сорти трав'янистої півонії гібридної (P. hybrida).

Але про все по порядку.

Отже, півонія в культурі відома дуже давно, 2-4 тисячі років. Спочатку ця рослина використовувалася, як лікарська, потім з'явилася в садах, як декоративна, а вже пізніше півонія деревовидна і зовсім стала символом Китаю, де вважалась квіткою імператорів. Цій рослині присвячені багато зразків китайського живопису та поезії. 

Півонія у китайському живописі
(https://www.u-f-l.net/flowers/festival-pionov-kitaj-2015)

Мне жаль пионов.

Меня во дворе у крыльца печалит 

пунцовых пионов куст:

На нём, когда вечер пришёл, краснелись

последние два цветка,

А завтра с утра поднимется ветер

и все цветы оборвёт...

Я ночью, жалея, что их не станет,

зажёг огонь и смотрю!

Бо Цзюйи. (772 - 846).

Эпоха Тан.

Ось так зворушливо автор доніс до нас  швидкоплинність часу квітування півонії та залежність його від примх погоди.

Кілька століть тому півонії вирощували тільки у парках біля володінь імператрів. Простим людям було заборонено вирощувати цю квітку. Та зараз любов до півоній у кітайців вже у крові і тому в 1982 році в одній із стародавніх столиць Китаю Лояне почали проводити фестиваль півоній. 

Півонія (Paeonia) є єдиним родом родини Півонієві (Paeoniaceae). Рід налічує від 30 до 40 видів. Батьківщиною півоній є субтропіки і помірні райони Євразії та Північної Америки. Рослини віддають перевагу сонячним ділянкам з хорошим дренажем та вимагають родючих ґрунтів.

У колекції ботанічного саду вирощуються трав'янисті півонії (10 видів і 155 сортів), півонія деревоподібна та 63 її сорти і, так звані, ITOH-півонії (ІТЗ-півонії), отримані шляхом схрещування деревоподібних і трав'янистих півоній ( 22 сорти).

Один з видів, півонія тонколиста (P. tenuifolia), зростає на території Харківщини на степових схилах. У зв'язку зі скороченням природного ареалу вид занесен до Червоної книги України, тому збір у місцях природного зростання будь-яких частин цієї рослини (насіння, квітки, кореневища) заборонений. У нашому саду культивується також махрова форма цього виду.

Півонія тонколиста

Півонія тонколиста форма махрова

Дуже декоративні види лісових півоній: кримська, кавказька і Млокосевіча, з великими немахровими квітками.

Півонія кавказька 


Півонія Млокосевіча

Незабутнє враження справляє рясне цвітіння сортів півонії деревоподібної, що вражає уяву великими квітками білого, рожевого, малинового кольору. Зустрічаються так само сорти з сегментарним забарвленням квіток та жовтого кольору.

Півонія деревоподібна 'Xiang Yu'

Півонія деревоподібна 'Yin Hong Qiao Dui'   

Півонія деревоподібна 'Yin Hong Qiao Dui'   

Півонія деревоподібна 'Bai Yuan Hong Xia' 

Півонія деревоподібна 'Bai Yuan Hong Xia' 

Півонія деревоподібна 'Guan Shi Mo Yu'

Півонія деревоподібна 'Dou Lu'   

Півонія деревоподібна 'Dou Lu'   

Півонія деревоподібна 'Dao Jin'   


Півонія деревоподібна 'Dao Jin'   
 
Півонія деревоподібна 'Hai Huang'

Не так давно залучені в колекцію ITOH-півонії поєднують в собі витончені листки трав'янистих півоній і величезні квітки деревовидних півоній.

ITOH-півонія 'Bartzella'

ITOH-півонія 'Bartzella'


ITOH-півонія 'Cora Louise'

ITOH-півонія 'Hillary'


ITOH-півонія 'Hillary'

У першій декаді червня будуть радувати своїм цвітінням сорти півонії гібридної. Сподіваємося, що ми його ще вам представимо.

Цвітіння різних видів і гібридів півоній триває, їм на зміну прийдуть різнокольорові півники та багаторічники. Будемо чекати.






Немає коментарів:

Дописати коментар