3 червня 2021 р.

І знову про півонії.

 

Прохолодна і дощова весна віддала кермо влади літу, яке в перших числах червня вирішило, що спеки поки що не буде. Багатьом рослинам подобається така погода. До них відносяться і сорти трав'янистих півоній, перші з яких вже квітують.


Хочеться відзначити, що походження сортів півонії гібридної (Paeonia hybrida) складне. Вони є результатом схрещування і селекційної роботи з півонією незвичайною (P. anomala), півонією молочноквітковою (P. lactiflora), півонією чоловічою (P. muscula), півонією лікарською (P. officinalis) та інших. Вважається, що сорти зі світлим забарвленням квіток походять від півонії молочноквіткової. Цвітіння трав'янистих півоній може тривати до 3-х тижнів і, природно, залежить від погодних умов.

Раніше класифікація сортів півоній ґрунтувалася тільки на забарвленні квіток. Сучасна класифікація виділяє немахрові, напівмахрові, японські, махрові і інші групи сортів, ґрунтуючись на кількості частин квітки і особливості її будови. Потрібно відзначити, що забарвлення квітки трав'янистих півоній варіює від білого до темно-бордового і темно-червоного, через усі відтінки рожевого. Вже навіть є сорти трав'янистих півоній з подібним, як для сортів деревоподібних і ІТО-півоній, жовтим забарвленням пелюсток.

Хочеться сказати, що складно знайти менш вибагливу, довговічну, що вимагає мінімум догляду рослину для вирощування в садах в нашій географічній зоні. Адже при правильній посадці і незначному догляді півонії можуть рости і радувати своїм цвітінням без пересадки більше 30 років. Отже, півонії люблять добре освітлене місце та родючий ґрунт. При посадці готується велика яма, вноситься на дно перегній та мінеральні добрива, родючий ґрунт, на який і висаджується частина кореневища півонії з 3-5 бруньками. Для того, щоб півонії добре квітували існує один секрет: кореневище не повинно бути посаджено занадто глибоко або занадто високо. Оптимально заглиблювати кореневище на 3-5 см нижче рівня ґрунту. Залишається почекати пару років і цвітіння півоній на найближчі 2-3 десятка років забезпечено. У зимовий період півонії не вимагають укриття. Листя повністю відмирає до зими, встигнувши прикрасити сад усіма відтінками червоного і оранжевого кольору з другої половини серпня.

Пропонуємо Вашій увазі добірку фотографій сортів півонії гібридної з колекції ботанічного саду.

Півонія гібридна 'Flower Girl'


Півонія гібридна 'Canari'

Півонія гібридна 'Jubileyniy'

Півонія гібридна 'Betty Calvert'


Півонія гібридна 'Princess Juliana'


Півонія гібридна 'Reine Hortense'

Півонія гібридна 'Amabilis superbissima'

Півонія гібридна 'Butch'

Півонія гібридна 'Florence McBeth'


Півонія гібридна 'Dixie'

Півонія гібридна 'Alice'

Півонія гібридна 'Good's Dream'

Півонія гібридна 'Ama-No-Sode'

Півонія гібридна 'Lotus Queen'

Півонія гібридна 'Moon of Nippon'

Півонія гібридна 'West Elkton'

Немає коментарів:

Дописати коментар