10 червня 2021 р.

Багаторічники. Частина 2.

 

Прохолодна та волога весна передала кермо влади такому ж літу. Комусь може і не подобається така погода, а от більшості трав'янистих багаторічних декоративних рослин вона до смаку. Розкішне темно-зелене листя багатьох з них тому підтвердження. Однак не відстають від культурних рослин і бур'яни, додавши клопоту квітникарям. Колекція багаторічників буяє різними фарбами: цвітуть малинові деревії, яскраво-сині вероніки, горять маки ...


А тепер про все по-порядку.

Найбільшою кількістю видів та сортів представлена в колекції родина айстрових (Asteraceae). Всі, напевно, знайомі з родом деревій (Achillea), який налічує близько 150 видів, що зростають переважно в Євразії. Деякі види використовуються, як лікарські рослини. У нас вирощуються сорти з червоними, бордовими і винними суцвіттями: деревій звичайний (Achillea millefolium) 'Red Beauty', 'Kirchsk', 'Summer Wine'.

Деревій звичайний 'Kirchsk'

Деревій звичайний  'Summer Wine'

Не менш відомий і ще один досить великий рід – полин (Artemisia), який налічує понад 500 видів, поширених в Євразії, Північній і Південній Африці, Північній Америці і асоціюється, як правило, з не дуже привабливими рослинами. Однак, це не так. Полин біла сорт 'Canescens' – зовсім невелика (до 20 см) рослина з сріблясто-білим розсіченим листям, яке частково зберігається і в зимовий період. Є декоративно-листяною рослиною. 

Полин біла 'Canescens'

Ну, і куди ж в оповіданні про родину айстрових без роду Айстра (Aster). І це зовсім не ті однорічні рослини, які приходять на думку при згадці про айстри, а ботаніки його називають Callistephus chinensis. Рід Айстра включає більше 200 видів багаторічних рослин. В основному ці види цвітуть восени і в аматорському квітникарстві звуться «сентябрінки», «октябрінки» або, навіть, «ноябрінки». Але є рослини, які цвітуть у кінці весни або на початку літа. Знайомтеся – це айстра альпійська (Aster alpinus) і її форма рожева. Ареал поширення – окремі гірські райони Євразії і захід Північної Америки. Використовується, як декоративна рослина, а в тибетській медицині - як лікарська. Цей вид занесений до Червоної книги України, а тому нагадуємо, що збирати живі рослини та їх насіння в природі заборонено.

Айстра альпійська

Айстра Фаррера

Ще одна красуня – айстра Фаррера (Aster farreri). Походить цей вид із Західного Китаю, Тибету, де росте на висоті до 4 тисяч метрів. Досить зимостійкий, проте, наше спекотне та сухе літо айстрі Фаррера не подобається. Цей вид вимагає уваги садівника і тоді порадує своїми яскравими суцвіттями.

Ще одним родичем айстр є дев'ятисил татарниколистий або відкасник татарниколистий (Carlina onopordifolia). Ця рослина утворює велику (до 50 см у діаметрі) розетку з розрізного і дуже колючого листя, розташовану прямо на землі. Зверху листя темно-зелене, а з нижньої сторони – сріблясто-біле. Рослина багаторічна, але відноситься до так званих монокарпиків, рослин які утворюють квітки тільки раз у життя. Це означає, що після цвітіння і плодоношення дана особина відмирає. У центрі розетки розвивається велике суцвіття кошик (до 25 см в діаметрі). Цей вид так само занесений до Червоної книги України.

Дев'ятисил татарниколистий

Ще один великий рід цієї родини – злинка (Erigeron) налічує більше 400 видів, які поширені в Європі і Північній Америці. До американських видів відноситься і злинка красива (Erigeron speciosus) форма рожева. Невибаглива багаторічна рослина, яка може використовуватися як декоративна в міксбордерах, так і на зріз.

Злинка красива форма рожева

Ще один рід, без якого важко уявити літнє цвітіння або букети – це ромен (Leucanthemum), поширений в Європі, Північній Америці, Австралії, Новій Зеландії. Кількість видів, за різними джерелами, налічує від 25 до 70. Ромен найбільший (Leucanthumum maximum) родом з Піренейського півострова. Існує величезна кількість його садових гібридів і сортів. Прекрасно стоїть в зрізі. На фото представлений сорт 'Real Neat'.

Ромен найбільший 'Real Neat'

Здається, що кожен хоч раз в житті бачив гігантську «кульбабу». Так ось, це представники роду козлобородник (Tragopogon), який налічує понад 140 видів, поширених в Євразії. Зустрічаються навіть види з рожевими язичковими квітками, як у козлобородника червоного (Tragopogon ruber).

Козлобородник червоний


Немає коментарів:

Дописати коментар