17 червня 2021 р.

Багаторічники. Частина 3.

Одночасно з представниками родини айстрових масово квітують рослини родини гвоздичних (Caryophyllaceae). Це гвоздики, лещиця, мінуарція, роговик, смілки та інші.

До роду гвоздика (Dianthus) відноситься до 350 видів однорічних, дворічних та багаторічних рослин, які поширені в Євразії, Африці і Північній Америці. В основному всі види досить зимостійкі і посухостійкі та доволі світлолюбні. Багато видів дуже ароматні. Часто утворюють гібриди один з одним. Відомо багато сортів гвоздик, які використовуються на зріз. З великої кількості видів в колекції ботанічного саду культивуються гвоздика трав’янка (Dianthus deltoides) та її сорти, гвоздика периста (D. plumarius), гвоздика понтедерська (D. giganteiformis ssp. pontederae), гвоздика альпійська (D. alpinus) та інші.

Гвоздика трав’янка 'Arctic Fire'

Гвоздика трав’янка 'Rosea'


Гвоздика трав’янка 'Vampir'

Гвоздика понтедерська

Рід лещиця (Gypsophila) налічує близько 150 видів. Ареал охоплює південні області Європи і нетропічну Азію. Це однорічні або багаторічні рослини. Зовнішній вигляд може сильно відрізнятися у різних таксонів роду. Так, лещиця витончена (Gypsophila elegans) – однорічна рослина з ніжними стеблами і листям та білими ошатними квітками.

Лещиця витончена

 Лещиця волотиста (Gypsophila paniculata) 'Diamond Spray' – багаторічна сильно розгалужена жорстка рослина, під час дозрівання її насіння вся надземна частина висихає, рослина відламується і переноситься вітром на значні відстані, розпорошуючи дозріле насіння. Так зване перекотиполе.

Лещиця волотиста

Лещиця волотиста  'Diamond Spray'

Досить широко представлені в колекції таксони родини губоцвіті (Lamiaceae). Серед них шоломниця альпійська (Scutellaria alpina) сорт Acrobaleno, чорноголовка звичайна підвид азійська (Prunella vulgaris ssp. asiatica), чорноголовка крупноквіткова (Prunella grandiflora) і її форми: рожева та біла, щебрушка альпійська (Acinos alpinus), різні види і сорти роду м'ята (Mentha) та інші. До цієї родини відноситься близько 250 родів і 7,9 тисяч видів.

Шоломниця альпійська  'Acrobaleno'

Чорноголовка крупноквіткова

Чорноголовка крупноквіткова форма рожева

Чорноголовка крупноквіткова форма біла

Щебрушка альпійська

М'ята перцева 'Variegata'

 Родина ця всім добре відома і види рослин здавна використовуються людиною в господарській діяльності. Серед них розмарин (Rosmarinus), чабер (Satureja), майоран (Majoran), меліса (Melissa), чебрець (Thymus) та інші. Родина носить назву губоцвіті тому, що квітка представників цієї родини схожа на пащу з двома губами (верхню і нижню). Іноді вони можуть бути розділені на лопаті. Рослини багатьох представників цієї родини містять велику кількість ефірних масел і використовуються, як пряні рослини. 

Глуха кропива пурпурова та її квітка

Багато з нас в спекотний період віддають перевагу одягу з льону. Але не всі знають, що представники роду Linum є ще й високо декоративними рослинами. Рід відноситься до однойменної родини льонових (Linaceae) і налічує близько 100 видів. Льон звичайний (Linum usitatissimum) використовують з незапам'ятних часів для одержання лляної тканини, лляної олії, для приготування оліфи, іноді мила. У Харківському ж ботанічному саду вирощуються декоративні види і сорти льону. Льон великоквітковий (Linum grandiflorum) – однорічна красива рослина з яскраво червоними квітками. Є форми з сіро-бузковими й білими квітками. Багаторічні види льону мають яскраво-сині квітки (льон нарбонський (Linum narbonense)) і яскраво-жовті у льону жовтого (Linum flavum).

Льон великоквітковий

Льон нарбонський

Льон жовтий

Яскраво-синіми квітками з ранньої весни сад прикрашає вероніка (Veronica), що відноситься до родини ранникових (Scrophullariaceae). Рід налічує 300-500 видів (у різних авторів) однорічних і багаторічних рослин, поширених в Євразії. Дуже ефектна в посадці вероніка австрійська (Veronica austriaca) і її сорт 'True Blue'. На її фоні досить непомітно виглядає вероніка тирличева (Veronica gentianoides) з біло-блакитними, майже білими квітками. Вражає також вероніка лежача (Veronica prostrata'Mrs. Holt' від якої не відвести погляд. Яскраві рожево-бузкові квітки з'являються в такій кількості, що не видно навіть стебел і листків рослини.

Вероніка австрійська 'True Blue'

Вероніка лежача  'MrsHolt'

Загальний вигляд колекції
        

А ще на території саду горять квітки маку східного, там і тут видно стрункі суцвіття дивини і пенстемону, жовті «свічки» асфоделіни. Але про це наступного разу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар