16 липня 2021 р.

Королева літа - лілія

 

Все цветы по-своему любимы,

Лучшего из них назвать едва ли…

Лилию – цветок неповторимый

Символом духовности назвали.

Маргарита Киреева

    Ось так, потихеньку, дожили ми до верхівки літа - жаркого і посушливого липня. Відцвіли і пожовкли без вологи багаторічники, що радували нас навесні і на початку літа яскравими чистими кольорами зі всілякими їх відтінками. Здається, що в саду більше немає ділянок, на яких може зупинитися погляд. Але це не так. З кінця червня неспішно почалося цвітіння лілій, яке і в цьому році пишне і рясне. Сорти лілій нашої колекції дуже різноманітні як за забарвленням (відсутній тільки синій колір і його відтінки), так і по висоті (від 30 см до 2,5 метрів). Всього рід лілія (Lilium) налічує до 130 видів цибулинних рослин, які переважно поширені в Європі і Азії, значне число їх видів зустрічається і в Північній Америці. Що ж стосується гібридів, то їх на сьогоднішній день неймовірна безліч. Всього зареєстрованих сортів у світі налічується від 5 до 10 тисяч. Всі сорти розділені на 9 груп. У колекції ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна представлені сорти з 7 груп, за винятком гібридів білосніжних - Candidum hybrids (група III) і гібридів довгоквіткових - Longiflorum hybrids (група V). Всього в нашій колекції сьогодні культивується 21 вид і більше 250 сортів лілій. Колекція роду лілія почала формуватися в кінці 60-х років ХХ сторіччя під керівництвом Воробйової Ольги Миколаївни. Пізніше, в кінці 70-х на початку 80-х років, колекція поповнилася новими сортами селекції Мічурінського НДІ садівництва. В кінці 2000-х, коли колекція поповнилася сучасними сортами лілій з груп Східних, ОТ, ЛА, і ЛОО, вона вийшла на якісно новий рівень.

           

Колекція лілій ІІ групи Кучеряві гібриди

Куратор колекції лілій Наталія Альохіна
поряд зі своїми улюбленцями

        Найбільш невибагливою ​​і численною виявилася І група Азійських гібридів (Asiatic hybrids). У ній представлено численні сорти селекції Маргарити Пилипівни Кірєєвої, створені в другій половині ХХ сторіччя (Аеліта, Вишенька, Золоте руно, Калинка, Мічурінська Ода та інші). Сорти цієї групи, напевно, найбільш, відомі старшому поколінню наших читачів. Вони досі широко поширені в аматорському квітникарстві. Витримують екстремальні літні умови, не вимагають укриття в зимовий період. І головне, вони абсолютно позбавлені аромату, що дозволяє використовувати ці сорти для зрізання. До недоліків сортів цієї групи можна віднести наявність повітряних цибулин (бульбочек), розташованих в пазухах листків, які можуть розсіюватися по ділянці.

Лілія 'Sirmin'


Лілія 'Tricata'

Лілія 'Zvaigznu Plava'

           
Лілія 'Black Charm'

Лілія 'Arija'

Сорти з ІІ групи: Кучерявих гібридів (Martagon hybrids) - Chameleon, Gay Light, Orange Marmalade, Terrace City та інші, більш вибагливі і вимагають тіньової ділянки з легким, добре дренованим вологим ґрунтом.


Лілія 'Pink Morning'

Лілія 'Gay Light'

Лілія кучерява форма біла

    Представники IV групи Американських гібридів (American hybrids) страждають в умовах північного сходу України від літніх посух (особливо повітряної) і вимагають високого агрофону і додаткової уваги з боку садівників.

           Сорти VI групи Трубчастих і Орлеанських гібридів (Trumpet and Aurelian hybrids) прекрасно себе почувають в нашій географічній зоні на сонячних ділянках з родючими дренованими ґрунтами. В особливо посушливий період їх необхідно поливати, а в зимовий період - укривати. Це Garden Affaer, Griesbach Tetra Gold, Herald Angel, Saltorella, Pink Perfection, гібридна група Латгале (Latgalija hybrids) та інші. 

Лілія 'Garden Affaer'

Лілія 'Griesbach Tetra Gold'

Лілія 'Herald Angel'


Лілія 'Latgale'

          Дуже цікава, хоч і важка в вирощуванні в наших умовах, група VII, східних лілій (Oriental hybrids). Це дивовижно красиві рослини з яскравими, великими відкритими квітками і задушливим ароматом (Roselily Leona, Roselily Natalia, Roselily Samantha та інші). Складність у вирощуванні сортів цієї групи полягає в невідповідності умов північного сходу України і екологічних вимог рослин цієї групи. Для успішного вирощування їм необхідний кислий ґрунт, висока вологість повітря, захист від вологи і низьких температур в зимовий період.

Лілія 'Солистка балета'

Лілія 'Roselily Leona'

Лілія 'Roselily Samantha'

        У VIII групу включені гібриди між сортами I, V, VI і VII груп. Це, в основному, гібриди довгоквіткових і азіатських (ЛА), східних і трубчастих (ОТ). Сорти цих груп поєднують в собі кращі якості довгоквіткових і східних лілій (великі яскраві квітки з одурманюючим ароматом, потужні рослини), а рослини  значно більш стійкі в наших умовах. Агротехніка нескладна: полив у посушливий період і укриття взимку. В цю групу включені найбільш перспективні сучасні сорти (Amarossi, Conca d`Or, Corcovado, Lavon, Leslie Woodriff, Robina, Pink Mist, Serrada, Sweet Sugar та інші). 

Лілія 'Amarossi'


Лілія 'Baruta'

Лілія 'Conca d'Or'

Лілія 'Corcovado'

Лілія 'Lavon'

Лілія 'Leslie Woodriff'

Лілія 'Pink Mist'

Лілія 'Robina'


Лілія 'Serrada'

       У IX групу віднесені видові лілії. Ці рослини швидше цікаві для ботаніків і селекціонерів. Представники цієї групи дуже різноманітні, мають вишукану красу часто непомітних квіток. Багато видів дуже вимогливі до умов вирощування. Представники цієї групи - лілія золотава (L. auratum), лілія непальська (L. nepalense), лілія кучерява (L. martagon) та інші.

Лілія золотава

Лілія пенсільванська

Лілія Шовица

Лілія Хансона

        В цілому досить нескладно вирощувати в своєму саду ці горді і красиві рослини, що прикрашають його навіть у найспекотніший період.











Немає коментарів:

Дописати коментар