3 вересня 2021 р.

Рослини природної флори – які вони?..

 

Протягом цього року ми знайомили вас, наших любих читачів, з колекціями відділу квітникарства і трохи – з дендрологічними колекціями. Прийшов час розповісти вам і про рослини природної флори, які представлені в колекції відділу, назва якого говорить сама за себе. Тут, в основному, дикорослі рослини різних флор, але від цього вони є не менш цікаві. Навіть розташування рослин на колекційних ділянках відрізняється від такого у відділі квітникарства. Тут ви майже не побачите рослин висаджених рядами або в грядки. Сама ділянка з великим кутом нахилу. Особливості рельєфу майстерно обіграні співробітниками відділу при розташуванні колекцій і експозиційних ділянок.

Експозиції відділу природної флори

На експозиції «Система вищих квіткових рослин України», яка свого часу створювалася з метою ознайомлення студентів-ботаніків навчальних закладів різного рівня акредитації, представлені види західних і північно-східних областей України, Середньоросійської височини, Криму та інші. Серед них є види, які занесені до Червоної книги України та ендеми: прангос трироздільний, золотень жовтий (асфоделіна), дев’ятисил татарниколистий, підківка чубата, чина ряба, маточник вузьколистий, горицвіт весняний та волзький, переломник Козо-Полянського та багато інших.

Експозиція «Система вищих квіткових рослин України»


Золотень жовтий (асфоделіна)

Дев’ятисил татарниколистий

Горицвіт весняний 

Горицвіт  волзький

В кінці весни – на початку літа вражає своїм зовнішнім виглядом ділянка ковили (9 видів). Коли вітер колише суцвіття цих рослин, можна легко уявити, які гарні були українські степи, незаймані людиною. Прикрашають ділянку, також, великі суцвіття асфоделіни кримської, блакитні квітки льону австрійського та червоні – маку польового.

Колекція ковили

Колекція ковили

Колекція ковили

Ковила та мак польовий

Асфоделіна кримська

Привертає увагу і викликає інтерес відвідувачів експозиція «Гірські рослини». При створенні цієї ділянки відтворено в мініатюрі гірські ландшафти з елементами флори гірських масивів Європи і Азії. В експозиції культивуються ендемічні види рослин гірського Криму, Карпат, Кавказу: роман сосновського, шавлія скабіозолиста, чабер кримський, вероніка кавказька та інші.

Гірські рослини Кавказу


Вероніка кавказька
Резуха кавказька


Гірські рослини Середньої Азії

Борщівник


Гірські рослини Карпат


Дев’ятисил безстеблий

Резуха альпійська

Надзвичайно ефектно виглядає експозиція «Ґрунтопокривні рослини» в будь-який час року. 

Експозиція «Ґрунтопокривні рослини»

Експозиція «Ґрунтопокривні рослини»

Прикрашають ділянку декоративно-листяні види роду очиток або заячої капусти (очиток їдкий, о. білий, о. відхилений, о. шестирядний та інші), які зберігають листки на рослинах не один рік. 

Колекція очитків

Очиток білий

Очиток відхилений

Очиток шестирядний

Дивовижне враження справляє квітучий флокс шилоподібний, ділянка якого віддалено нагадує експозицію в парку Хігашімокото (Японія, о. Хокайдо). 

Квітучий флокс шилоподібний

Експозиція в парку Хігашімокото (Японія, о. Хокайдо) 
http://shibazakura.net

Так само на цій ділянці висаджені перстач, барвінок, шоломниця, чистець та інші.

Перстач білий

Перстач Крантца

Барвінок малий

Експозиція «Лікарські рослини» привертає увагу відвідувачів не тільки тим, що на ній представлені рослини які використовуються в медичних цілях, але і декоративні лікарські рослини: півонія незвичайна, холодок лікарський, собаче мило лікарське (мильнянка), півники болотні, ехінацея пурпурова, материнка, серпій увінчаний та інші.

Півонія незвичайна


Холодок лікарський з плодами

Півники болотні

Ехінацея пурпурова

Шавлія мускатна

Першими після зими зацвітають мініатюрні рослини оставника одеського або гімносперміума, за ним естафету цвітіння перехоплюють численні види сон-трави, горицвіту, іберійки та інші. 

Оставник одеській (гімносперміум)


Сон-трава велика

Сон-трава гібридна

Іберійка гірська

Вражають красивими, великими і одночасно вишуканими квітками півонії – тонколиста, кримська, кавказька. 

Півонія тонколиста

Види трав'янистих півоній

На тлі ґрунтопокривних рослин виділяється своїм блакитним листям і пінно-білими суцвіттями катран і червоно-зеленим приквітковим листям – молочай кипарисовий. 

Катран морський

Зачаровує своєю небезпечною красою ясенець або неопалима купина – біблійна квітка, що горить і не згорає, це можливо за рахунок великої кількості ефірної олії, яку вона виділяє. Цієї рослини не варто торкатися у спекотну погоду щоб уникнути хімічних опіків.

Ясенець голостовпчиковий або неопалима купина

Таким чином, і ділянка відділу природної флори радує цікавими рослинами, незвичайними квітками і формою кущів з ранньої весни і до пізньої осені. А в зимовий період відмерлі надземні частини рослин, припорошені снігом або вкриті інієм продовжують радувати око: злаки, шавлії, чабер, миколайчики, лазурник, кермек та інші.

Рослини природної флори восени
Рослини природної флори у зимовий період


Рослини природної флори у зимовий період

Одне погано на цій ділянці – це те, що відвідувачі, на превеликий жаль, відчувають тут себе господарями. Деякі з них викопують колекційні рослини, зрізують квітки, організовують заняття йогою прямо на ділянці лікарських рослин, вигулюють собак по рослинах, та й самі не соромляться ходити прямо по грядках.

ХОЧЕТЬСЯ НАГАДАТИ, ЩО СТВОРЕННЯ ТА УТРИМАННЯ КОЛЕКЦІЙ ЖИВИХ РОСЛИН – ЦЕ ВАЖКА ПРАЦЯ І ПОТРІБНО НАВЧИТИСЯ ЇЇ ПОВАЖАТИ.

Вся ця праця в першу чергу для вас, наші любі мешканці Харкова.




Немає коментарів:

Дописати коментар