8 жовтня 2021 р.

"Уж небо осенью дышало…" А.С. Пушкин

Все холодніше стає вночі, коротшають дні, жовтіє і опадає листя з дерев. Здавалося б що природі нічим нас вже і порадувати. Але ж ні. Крім того, що багаторічники копіюють забарвлення листя у дерев, колекція ботанічного саду ще рясніє всіма відтінками жовтого, помаранчевого і червоного, то тут то там спалахують квітучі бульбоцибулинні та листянодекоративні багаторічні рослини. Дивовижні рослини - пізньоцвіти, про які  ми вже побіжно згадували, коли писали про ранньоквітучі цибулинні і бульбоцибулинні рослини.

Квітують пізньоцвіти

І якщо у видів і сортів, які квітують навесні, квітки дрібні, то як правило, у осінньоквітучих видів квітки вражають своїми великими розмірами. Над поверхнею ґрунту підносяться квітки, іноді сягаючи 15 см. Блискуче велике листя з'являється лише навесні, а серед нього ховаються плоди, які зав'язалися восени і зимували нижче рівня ґрунту, чекаючи на весну. Латинська назва цієї рослини - Colchicum походить від назви історичної області - Колхіди. У природі різні види зустрічаються в Європі, Середземномор'ї, Малій Азії, Кавказі, Закавказзі, Ірані і Центральній Азії. Ботаніки налічують близько 100 видів пізньоцвітів. Всі частини цих рослини є отруйними, так як містять колхіцин і колхамін. У колекції нашого ботанічного саду представлені пізньоцвіт осінній (Colchicum autumnale) та його сорти 'Albopenum' і 'Album'; пізньоцвіт чудовий (Colchicum speciosum), який є родоначальником багатьох сучасних сортів самостійно, або в парі з пізньоцвітом осіннім. Назвемо деякі з сортів, що представлені в колекції ботанічного саду - 'Dick Trotter', 'Lilac Wonder', 'The Giant', 'Violet Queen', 'Waterlily' та інші.

Пізньоцвіт осінній

Пізньоцвіт 'Disraeli'

Пізньоцвіт 'The Giant'

Пізньоцвіт 'Waterlily'

Пізньоцвіти дуже прості у вирощуванні. Вимагають дренованого родючого ґрунту і укриття в зимовий період. Можуть рости як на сонячних, так і злегка притінених ділянках. Майже всі види добре розмножуються вегетативно. Квітують в нашій зоні в кінці серпня - на початку вересня, в залежності від погодних умов, до 3-х - 4-х тижнів. Сильний вітер або дощ, інколи слимаки та ворони, можутьна жаль, скоротити період квітування цих величних рослин.

Трохи пізніше, з кінця вересня і весь жовтень, іноді до самого снігу, підтримують квітування крокуси або шафрани. Ми детально знайомили наших любих читачів з квітуванням весняних видів і сортів шафранів. Тепер настала черга осінньоквітучих рослин. У порівнянні з пізньоцвітами, квітки шафранів більш витончені і дрібні. У деяких видів, наприклад, шафрану посівного (Crocus sativus) восени розвивається листя, з якими рослина і зимує. Шафрани поширені в Середземномор'ї, Центральній Європі, Малій Азії, Близькому Сході та Центральній Азії, аж до західних кордонів Китаю. З осінньоквітучих шафранів в колекції культивуються шафран Кочі (Crocus kotschyanus), шафран жовтобілий (Crocus ochroleucus), шафран прекрасний (Crocus speciosus), шафран Суворова (Crocus suworowianus).

Шафран прекрасний

Окремої уваги потребує шафран посівний, який  здавна використовується людиною, і не тільки як спецію, хоча це і одна з найдорожчих спецій в світі. Збір рилець маточки відбувається тільки вручну, лише кілька годин вранці, поки роса ще не висохла. Щоб одержати 1 кг спецій потрібно зібрати рильця майже з 1 мільйона квіток. Не дивно, що цю спецію досить часто фальсифікують.

Збір шафрану в Ірані.

Крім того, в рильцях шафрану міститься барвник жовтого кольору, що використовується також при приготуванні сирів, лікерів та іншого. В стародавні часи розтерті рильця шафрану навіть додавали  в фарбу для імітації золота в живописі. 

Шафрани так само добре розвиваються і квітують в умовах нашого регіону, вимагаючи гарного дренажу та зимового укриття. Пересаджувати шафрани необхідно 1 раз в 4-5 років. Цікаво, що в Великобританії шафрани досить часто висаджують під газон, і навесні або восени останній покривається різнобарв'ям з квіток шафрану.




1 коментар:

  1. Добрый день! Большая просьба дать вразумительный ответ, - Почему уже второй или третий год подряд с начала пандемии не работает Ботанический сад? В то же время в городе работают школы, магазины, кафе, кинотеатры, зоопарк... . Около половины населения уже успешно вакцинированы, так же у людей есть возможность сдать тесты или предъявить другие документы позволяющие посещать общественные места, как это происходит во всём цивилизованном мире. Доколе?

    ВідповістиВидалити