12 листопада 2021 р.

Дивовижні рослини осені

             Короткі дні листопаду, сонечко досить рідко з'являється поміж хмар, ось-ось ляже сніговий покрив і настане справжня зима. В цей час сад прикрашають хвойні рослини, скелетні гілки листопадних дерев і, як не дивно, відмерли надземні частини багаторічних трав'янистих рослин. Особливо химерної форми все це набуває під снігом, одразу поринаєш у казку родом із дитинства. Тим часом колекція злаків ботанічного саду включає рослини від невисоких подушок костриці (Festuca) до більш ніж двометрових рослин міскантуса (Miscanthus).


Злаки людина використовує протягом усієї своєї довгої історії як найважливіші харчові рослини (пшениця, жито, кукурудза, овес, рис та інші), як будівельний матеріал, для отримання волокон (бамбук, очерет) та, навіть, для підкорення морських просторів та відкриття нових земель. Злаки відіграють основну роль як харчова база для скотарства. А в останні десятиріччя представники роду міскантус почали використовувати в експериментах щодо отримання альтернативних та відновлюваних джерел енергії та виготовлення паперу.

Колекція злаків ботанічного саду налічує понад 110 таксонів, з яких 56, як особливо декоративні, зібрані у колекції відділу квітництва. Серед них є, як однорічні види, так і багаторічні. Серед однорічників культивуються трясунка велика (Briza maxima), ячмінь гривастий (Hordeum jubatum), зайцехвістник яйцеподібний (Lagurus ovatus) та багато інших.

Ячмінь гривастий http://sady-msk.ru

Більшість видів та сортів злаків у нашій колекції – багаторічні рослини (8 таксонів костриці, 10 таксонів міскантусу, 5 пенісетуму (Pennisetum) та інші).

Колекція міскантусу

Навіть така невелика кількість таксонів, що культивується в колекції відділу квітництва, дозволяє створювати ділянки, які декоративні протягом усього року. Наприклад, костриця Готьє (Festuca gauteri) має листя яскраво-зелене, а інші види костриць – листя різних відтінків сіро-блакитного кольору (К. сиза (F. glauca)), а у костриці різнолистої (F. heterophylla) – листя зелене). Червоно-бордові кінчики листя імперати циліндричної (Imperata cylindrica 'Red Baron') ефектно височіють над різнокольоровими «подушками» костриць.

Костриця Готьє

Костриця сиза 'Varna'

Костриця валіська 'Elijah Blue'

Декоративні сорти міскантусу китайського (Miscanthus sinensis) настільки різноманітні за забарвленням листя, що дозволяють не тільки задекорувати будь-які непривабливі місця в саду, а й прикрасити їх. Так сорти 'Strictus' і 'Zebrinus' мають великі поперечні білі плями на зеленому листі, 'Variegatus' – поздовжні білі смуги на листі, 'Graziella' формує витончений "фонтан" з листя. Восени у міскантусу з'являються суцвіття, що відрізняються за забарвленням, а листя випромінює всі відтінки жовтого і багряного.

Міскантус китайський 'Strictus'

Міскантус китайський 'Variegatus'

Міскантус китайський 'Zebrinus'

Міскантус китайський восени

Міскантус китайський восени

Хасмантіум широколистий (Chasmanthium latifolia) формує незвичайні суцвіття, що поникають та колишуться на вітрі. Протягом літа суцвіття змінюють забарвлення від зелених до бронзово-червоних.

Хасмантіум широколистий

Луговик дернистий або щучка (Deschampsia caespitosa) – дуже граціозна рослина, суцвіття якої сягають висоти 120 см, а численні невеликі колоски тремтять від найменшого вітерцю. А рослини сорту 'Bronzeschleier' повністю відповідають своїй назві і виблискують на сонці бронзовим блискучим листям, стеблами та суцвіттями, створюючи подобу бронзової вуалі.

Говорити про красу злаків та їхню різноманітність можна нескінченно. Суцвіття багатьох злаків можна висушити і використовувати для складання сухих букетів, які в зимові вечори нагадуватимуть про минуле сонячне літо.

Суцвіття  злаків 
https://www.pinterest.ru/pin/290834088440031165/

 А тим часом у зимовому саду ці ж рослини створюють химерну картину, то сяючи інеєм, то згинаючись під шапками снігу в очікуванні весни.

Суцівття міскантусу, вкриті інеєм

 Від найменшого подиху вітру злаки з нами починають розмову, одні дуже тихо, майже пошепки, інші досить голосно, іноді переходячи майже на крик. І так може продовжуватися цілу зиму, поки вітер і сніг не пригне до землі листя або не відірве його з рослин та віднесе геть.

Ну а потім все почнеться з початку. Прийде весна.

Немає коментарів:

Дописати коментар