2 грудня 2021 р.

«Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?» Українська народна пісня

               Наприкінці жовтня у багатьох країнах світу святкують Хелловін, який нещодавно теж прийшов у наше життя. Невід'ємним атрибутом цього свята є плід гарбуза, бажано помаранчевого кольору.

Рослини роду гарбуз (Cucurbita) використовуються у господарській діяльності людини ще з 3 тисячоліття до нашої ери. Застосовуються в їжу не лише плоди, які, до речі, ботаніки називають гарбузом, а й стебла та квітки. Квітки використовували для харчування ще корінні жителі тропічної та субтропічної Америки, звідки родом ці дивовижні рослини. Але й сьогодні широко використовуються у кулінарії квітки гарбуза, як начинка для пиріжків у Франції. А такі культури, як кабачки, міцно увійшли до раціону людей у багатьох країнах. Орієнтовно цей рід налічує 27 видів, переважно однорічних рослин. Крім їстівних сортів гарбузу існує ряд декоративних сортів, які зберігаються протягом усієї зими і прикрашають своїми яскравими та строкатими плодами приміщення, ніби віддаючи частинку літнього тепла людям.

Плоди гарбузу


Різні сорти гарбузу

        В останнє десятиріччя кількість сортів та форм гарбуза в колекції нашого ботанічного саду стала значно більшою та налічує приблизно 75 зразків. В основному це сорти та форми двох видів – гарбуза звичайного (Cucurbita pepo) та гарбуза мускатного (Cucurbita moschata), рідше гарбуза гігантського (Cucurbita maxima).


Гарбуз звичайний 'Miniature Ball'

Гарбуз звичайний 'Pink Jambo Banana'

Гарбуз звичайний 'Spoon Platoon'

Гарбуз звичайний 'Sweet Dumpling'

Гарбуз звичайний 'Арахисовое масло'


Гарбуз звичайний 'Голосеменная'

Гарбуз звичайний 'Груша'

Гарбуз звичайний 'Крошка'


Гарбуз мускатний 'Muscat de Provans'

Гарбуз мускатний 'Rouge Vif d'Etampes'

Гарбуз мускатний 'Trombetta di Albenga'

Гарбуз мускатний 'Витаминная'

Гарбуз мускатний 'Гилея'

Гарбуз мускатний 'Медовая сказка'


Гарбуз мускатний 'Новинка'

Гарбуз гігантський 'Amazonka'

Гарбуз гігантський 'Зимняя сладкая'

Гарбуз гігантський 'Зорька'

Гарбуз гігантський 'Каравай'

Гарбуз гігантський 'Народная'

Гарбуз гігантський 'Волжская серая'

Починаючи з серпня і до заморозків, ділянка, де вирощуються гарбузи, прикрашена різноманітними за формою (від малюків 10 см в діаметрі до майже метрових гігантів) та забарвленням (яскраво-оранжеві, смугасті, блакитні, темно-зелені, рожеві, оранжево-зелені, строкаті та інші) плодами, які створюють химерний східний килим. 

Декоративні сорти гарбузу

Гарбуз звичайний декоративний 'Crown of Thorns'

Гарбуз звичайний декоративний 'Pear bicolor striped'

Гарбуз звичайний декоративний 'Pear bicolor'

Гарбуз звичайний декоративний 'Small Spoon'

Гарбуз звичайний декоративний 'Tonda Padana'

Гарбуз звичайний декоративний 'Turkish Turban'

У зимовий період невеликі екземпляри прикрашають інтер'єр будівлі, затишно влаштовуючись на підвіконнях. Надлишки насіння використовуються для підживлення птахів у зимовий період.

Гарбуз пляшковий 'Cobra' взимку на підвіконні

З нових для колекції видів слід згадати гарбуз фіголистний (Cucurbita ficifolia).  Вид також американського походження. Листя цієї рослини нагадує листя інжиру.

Гарбуз фіголистний
(https://api.tela-botanica.org/img:000669743O)

Крім представників роду Cucurbita – культивуються представники роду лагінарія (або горлянка, гарбуз пляшковий, або індійський огірок, або в'єтнамський кабачок). Молоді плоди цієї рослини використовуються для харчування, а визрілі – для виготовлення посуду найрізноманітнішої форми. З них робили ковші для води або посудини для її зберігання. З пляшкового гарбуза також виготовляли вишукані вази та всіляке кухонне начиння. Крім господарського призначення та прикраси інтер'єрів, з пляшкового гарбуза робили й досі роблять музичні інструменти. Окрасою нашої колекції є сорт 'Cobra'.

Гарбуз пляшковий 'Cobra'

Для заварювання та пиття чаю мате індіанці Латинської Америки виготовляли посудину з гарбуза-горлянки. Це заварник та чашка в одній особі – калебас. Найкращі майбутні калебаси вирощують в Аргентині.

Калебаси з гарбузу пляшкового
(фото з інтернету)

Досить недавно в нашій колекції присутня циклантера лопатева (огірок очохча, перуанський огірок) (Cyclanthera pedata). Однорічна ліана, якій для вирощування потрібна опора. Плоди дрібні, блідо-зелені, містять усередині камери чорне насіння.

Циклантера лопатева
(https://www.flickr.com/photos/annetanne/61946672)

Прикрасою нашої колекції є восковий гарбуз (або зимовий гарбуз, або зимова диня) (Benincasa hispida). Плоди сірі, вкриті восковим нальотом. У літературі вказується, що плоди можуть досягати 2 м у довжину, проте за наших умов виростають лише у межах 25-35 см.

Восковий гарбуз

Дивовижна рослина з родини гарбузових – ківано (рогата диня, огірок африканський) (Cucumis metuliferus). Так само однорічна рослина, ліана. Плоди схожі на дрібну диню з шипами, повинні бути жовтого або червоного кольору, однак, в наших умовах лише злегка жовтіють. Плід малокалорійний, тому використовується у дієтичному харчуванні.

Ківано

Ще два види рослин з незвичайними плодами належать до роду момордика (Momordica) – момордика бальзамічна та момордика Харанція. Також однорічні ліани, батьківщиною яких є тропічна Азія. Плоди момордики Харанція використовуються як у кулінарії, так і в медицині (досліджується можливість їх використання для створення препаратів для лікування діабету II типу та раку).

Момордика Харанція
(https://sortseeds.ru)

І хочемо завершити огляд представників родини гарбузові нашої колекції єгипетської люфою (Luffa aegyptiaca). Однорічна ліана походить з тропічних регіонів Азії та Африки. Зрілі плоди цієї рослини чистять, видаляють чорне насіння, сушать і використовують як мочалку.

Люфа єгипетська

Потрібно сказати, що всі вищеназвані рослини теплолюбні та не виносять заморозків чи похолодання. Тому ми висаджуємо їх у ґрунт у травні, коли мине загроза заморозків. Попередньо замочуємо насіння, щоб воно набухло і проклюнулося. Всі рослини досить невибагливі, проте вимагають поливу у спекотні та сонячні дні.

    Ще один цікавий факт у скарбничку знань про рослини роду гарбуз – насіння їх зберігає схожість дуже тривалий період часу – до 10 років. При цьому більшу кількість жіночих квіток продукують рослини, отримані з насіння, що зберігалося 3 і більше років.

Немає коментарів:

Дописати коментар