28 квітня 2023 р.

Нефритова квітка - магнолія

            До кипариса магнолія пишная

Чолом заквітчаним ніжно схилилася,

Як молода до свого нареченого.

Білії квіти тремтять в темних кучерях

                            Леся Українка «Імпровізація»

 

Весна – час цвітіння магнолій в нашому ботанічному саду. На фоні яскравої весняної зелені магнолії привертають увагу своїми дивовижними квітками розміром від 6 до 35 см білого, кремового, рожевого, червоного, бузкового або пурпурового кольору.



Квітують магнолії

Магнолія – дуже давня квіткова рослина епохи динозаврів, що поширилася в крейдовому та третинному періодах до сучасної Арктики. Археологи у відкладах крейдового періоду виявили скам’янілу квітку магнолії, вік якої сягав більш ніж 95 мільйонів років. Квітка магнолії пристосована для запилення жуками  – вона велика, має дуже щільні, немов воскові, пелюстки.


Квітка магнолії

Інтродукція магнолій в нашому ботанічному саду почалась ще з середини минулого сторіччя. На сьогодні у колекції ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна налічується 8 видів та близько 50 сортів листопадних магнолій.

Цього року, ще наприкінці березня, першою розквітла квітками яскравого рожево-рубінового кольору магнолія гібридна ‘Venus’. Наступною нас порадувала своїми білими махровими-напівмахровими квітками магнолія ‘Wildcat’, яка є гібридом магнолії Кобус та магнолії Лебнера. Далі підхоплюють естафету цвітіння магнолія оголена, зірчаста та її сорти (наприклад, 'Royal Star'), Суланжа та її сорти 'Alexandrina', 'Amabilis', 'Genie', 'Superba' та інші.

Магнолія гібридна ‘Venus

Магнолія ‘Wildcat’

Магнолія зірчаста

Магнолія оголена

Магнолія Суланжа

Магнолія Суланжа 'Alexandrina'

Магнолія Суланжа 'Red Lucky'

Магнолія Суланжа 'Satisfaction'

Привертають увагу сорти магнолії, які мають квітки жовтого кольору: магнолія бруклінська 'Elizabeth', 'Judy Zuk', 'Woodsman', 'Yellow Bird', магнолія гібридна 'Golden Star', 'Yellow Lantern', магнолія оголена 'Yellow River'.

Магнолія бруклінська 'Elizabeth'

Магнолія гібридна 'Daphne'

Магнолія гібридна 'Golden Star'

Магнолія бруклінська 'Judy Zuk'

Магнолія бруклінська 'Yellow Bird'

Магнолія гібридна 'Yellow Lantern'

Магнолія оголена 'Yellow River'

Є у нас навіть рослини з квітками коралового кольору: магнолія гібридна 'Coral Lake' та 'Flamingo'.

Магнолія гібридна 'Coral Lake'

Цвітіння магнолій може тривати більше місяця за сприятливих погодних умов – безвітряні та прохолодні дні. У разі сухої сонячної та вітряної погоди квітки магнолій дуже швидко втрачають декоративність та опадають.

Так давайте зараз насолоджуватися їх рясним цвітінням разом.

Магнолія гібридна 'Galaxy'

Магнолія гібридна 'George Henry Korn'

Магнолія гібридна 'Haeven Scent'

Магнолії Лебнера 'Leonard Messel'


3 коментарі:

  1. Доброго дня! Так давайте зараз насолоджуватися їх рясним цвітінням разом. Тільки ми не маємо доступу до цієї на краси … Скажіть будь ласка чому ботанічний сад досі зачинено?

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго дня. Шановні працівники ботанічного саду, поділіться будь ласка з нами планами коли ми матимемо доступ до ботанічного саду. Ми вражені фото директора в тюльпанах - дуже гарно! І те саме з фото магнолії - вони прекрасні. Але ж це ніби насмішка над бажаючими потрапити в сад. «Давайте радіти квіту магнолії» але через паркан і через фото працівників саду.
    Є незліченна кількість людей, які готові купувати білети. Ми всі хочемо підтримати розвиток саду і допомогти університету Каразіна. Час подолати застарілі схеми.

    ВідповістиВидалити
  3. Згодна з попередніми коментарями. Також хотіла б зауважити, що номер телефону, який вказано на головній сайту не є актуальним. То як можна зв'язатися з керівництвом саду?

    ВідповістиВидалити