31 березня 2023 р.

Свято підсніжників

 

Визирнув підсніжник під вікном у мене:

Голівонька біла, листячко зелене.

Холодно повсюди, ще сніги біліють…

Квіточки тендітні ніжно серце гріють.

Визирнуло сонце, квіточки всміхнулись

І до неба вгору зразу потягнулись.

А сніги знітились, збігли ручаями —

Це весна чарівна вже зустрілась з нами.

Звеселіло серце, засвітились душі,

Засміялось сонце і немає стужі.

На тепло й на світло вже день повертає

А весна так любо всіх нас пригортає.

                                         Надія Красоткіна

 

Немає іншої рослини, яка так асоціюється з початком весни, ніж підсніжник. З самого дитинства ми постійно чуємо про цю надзвичайну квітку, яка розцвітає майже під сніжним покривом. Їх здатність переносити всі  примхи природи оспівана в багатьох легендах та відомих казках.

Підсніжники Холодного Яру (фото з Інтернету)

Мабуть тому, ще у 1984 році, у Великий Британії було започатковано свято підсніжника, яке зараз відмічається у багатьох країнах та припадає на 19 квітня. В Україні підсніжники зацвітають набагато раніше, в деякі теплі зими цвітіння окремих екземплярів було відмічено у 20 числах січня. Тому це свято є приводом ще раз поговорити про цю рослину з нашими читачами, а особливо про її охорону.

Але про все по порядку. Наразі вчені виділяють 23 види підсніжників. Латинська назва роду Galanthus походить від грецької «молочноквітковий» і пов’язана з білим забарвленням квітки. В Україні цю рослину ще називають березник, мартенко, молочник, просерен, снігурка, сніжноцвіт тощо. В природі ці рослини можна зустріти  в Середній та Південній Європі, Криму, на Кавказі та в Малій Азії. Там підсніжники переважно зростають у листяних лісах на ділянках з пухким та вологим ґрунтом. Це багаторічні цибулинні рослини з лінійними листками сизого або зеленого кольору, в залежності від виду вони можуть бути більшими або меншими. Квітки білого кольору, пониклі, внутрішні долі оцвітини з зеленувато-салатними плямами різної форми. Після закінчення  цвітіння та по мірі дозрівання насіння квітконоси, під вагою коробочок, що розвиваються, лягають на землю, коробочки розтріскуються та вивільняють зріле насіння. Воно має  солодкий їстівний принасінник, який приваблює мурах. Таким чином мурахи допомагають  розповсюджувати насіння підсніжників територією саду, іноді на досить значну відстань від материнських рослин.

В Україні зростають три види підсніжників (білосніжний, Ельвеза, складчастий) та всі вони занесені  до Червоної книги України.

https://redbook-ua.org/item/galanthus-plicatus-mbieb/


https://redbook-ua.org/item/galanthus-nivalis-l/

https://redbook-ua.org/item/galanthus-elwesii-hookf/

Нам всім необхідно свідомо ставитися до рослин-ефемероїдів, бо вони все рідше зустрічаються в наших лісах. Ще наші батьки пам'ятають ліси в межах міста,  які палали різними кольорами веселки весняних рослин серед дерев, листя на яких ще не розпустилося. Зараз ці рослини вже можна зустріти тільки далеко від міст.  В природі вже майже не залишилось місць, де вільно зростають підсніжники без загрози їх існуванню.

Тому ми закликаємо наших читачів не купувати букетики з цих рослин та не підтримувати браконьєрів. Зірвані рослини радувати вас будуть дуже короткий час, а наслідки від їх знищення будуть дуже відчутними вже у найближчому майбутньому.

Якщо є велике бажання, то підсніжники можна вирощувати на присадибній ділянці, але ні в якому разі не вкопувати їх в природі. Садові центри пропонують багато сортів підсніжників, які  є дуже декоративними. При вирощуванні в умовах присадибної ділянки для підсніжників необхідно вибирати  злегка притінену ділянку з добре дренованим ґрунтом. Обов’язково при посадці необхідно в лунки вносити пісок в якості  дренажу. В зимовий період підсніжники в нашій зоні вимагають легкого укриття.

В колекції нашого ботанічного саду тривалий час вирощується 9 видів (підсніжник альпійський (Galanthus alpinus), п. Борткевича (G. bortkewitschianus), п. кабардинський (G. cabardensis), п. Ельвеза (G. elwesii), п. звичайний або білосніжний (G. nivalis), п. білосніжний  підвид карпатський (G. nivalis ssp. carpaticus), п. широколистий (G. platyphyllus), п. складчастий (G. plicatus), п. Воронова (G. woronowii)) та 1 садова форма - підсніжник білосніжний форма махрова (Galanthus nivalis fl. pleno), світлини яких ми і пропонуємо  до вашої уваги.


Підсніжник звичайний або білосніжний

Підсніжник звичайний або білосніжний

Підсніжник складчастий

Підсніжник складчастий

Підсніжник Ельвеза

Підсніжник Ельвеза

Підсніжник Воронова

Підсніжник Воронова


1 коментар: