7 жовтня 2022 р.

І промовляю – скоро, скоро. Ще день, ще ніч. Та й ще зима. А там весна і перші грози. Коли закінчиться війна Я вам нарву букет мімози!!! Галина Потопляк

        Весна, яку вкрали; літо, яке вкрали; вже майже рік, який теж вкрали. Не було весни та літа, але була боротьба за виживання держави, за Харків, за людей. І була шалена боротьба за виживання колекційних рослин ботанічного саду. Був майже щоденний догляд за тропічними рослинами, ремонт покрівлі оранжерей, зірваної вибуховою хвилею другого березня, в день, коли було спаплюжено будівлю університету. Та найскладніше було добиратися на роботу, коли транспорт у місті не функціонував. Співробітникам доводилось по чотири години витрачати тільки на дорогу. Але ми це побороли, ми вистояли та вижили, ми зберегли колекційні рослини. 

        І сьогодні, коли скоро закінчується вегетаційний період, багато рослин відкритого ґрунту вже пішли на спокій до наступної весни, а деякі ще тільки збираються це робити. Ділянки ботанічного саду поступово розцвічуються усіма відтінками червоного, жовтого та помаранчевого. Тільки це вже не квітки, а листя рослин, які набувають осіннього забарвлення.  


Осінь 2022 року. Ботанічний сад


Осінь 2022 року. Магнолія з плодами.

Осінь 2022 року. Ясень золотистий.

Осінь 2022 року. Барбарис з плодами.

      Поступово жовтіє листя гінкго дволопатевого (Ginkgo biloba), буквально виблискуючи золотом на тлі зелені. Хочеться, щоб заморозки поки не чіпали цю шалену красу своїм холодним подихом та дали нам змогу помилуватися цими чистими кольорами як можна довше. 

Гінкго дволопатеве

    Засліплюючи червоно-рожевим стало листя дубу північного (Quercus borealis). Ніжно жовтим листям прикрашений багряник канадський (Cercis canadensis), а здається, що тільки учора він був усіяний яскравими бузковими квітками. 

Дуб північний

Багряник канадський

    Жовто-зеленим стало листя хурми східної (Diospyros kaki). Потроху жовтіє хвоя на верхівці кипариса болотяного (Taxodium distichum), не встигнеш й оком моргнути, і вся рослина стане яскраво-іржавого кольору. Також осіннього забарвлення поступово набуває листя винограду дівочого (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii' ).  

Хурма східна

Кипарис болотяний

Виноград дівочий 'Veitchii'

     Багато трав’янистих рослин також змінили свій зовнішній облік. Так, яскравими суцвіттями радують  рослини айстри багаторічної (Aster dumosus), в сонячні дні вони приваблюють велику кількість бджіл, метеликів та іншого летючого «народу», який наповнює повітря мірним гулом. 

Айстра вересоподібна

Айстра багаторічна

    Злаки вже готові прикрашати ділянки саду в зимовий період своїм жовто-бурим листям та розпушеними суцвіттями. Починають своє скромне квітування хризантеми, які залишившись без належного догляду в цьому році та виглядають неохайно. Продовжується квітування пізньоцвітів, які цієї осені неймовірно розкішні, немов дякують за торішню пересадку. 

Колекція злаків

Хризантема корейська

Пізньоцвіт гарний

     Все в природі йде своєю чередою, за осінню прийде зима. Плекаємо надію, що скоро дочекаємось й Перемоги. Не маємо жодного сумніву, що наступна весна відбудеться такою, якою вона була раніш: метушливою, повною турботи про рослини, з буянням кольорів, радістю від результатів нашої праці та від захопливих поглядів відвідувачів ботанічного саду. 



  Всім цим ми і будемо ділитися з вами, нашими шановними поціновувачами природи, нашими любими друзями.     

      Слава Україні!


1 коментар: