24 жовтня 2022 р.

Осінній бал хризантем

 

Позолотить дерева осінь

І хризантеми ще прийдуть

В життя моє, неначе гості,

В суцвіттях щастя принесуть...

                                                          Ірина Пшиченко

Майже дві с половиною тисяч років людина культивує ці дивовижні квіти. Ця рослина прийшла у Європу зі Сходу. З давніх-давен її вирощували у Китаї, а потім і у Японії. У Китаї дев’ятий місяць року названо на честь хризантеми. У Японії хризантема вважається символом сонця, щастя та удачі, а її зображення є основою державного герба; найвища ж нагорода цієї країни – Орден Хризантеми.

Орден Хризантеми (фото з інтернету)


Виставка хризантем у Пекінському ботанічному саду

Виставка хризантем у Пекінському ботанічному саду

Виставка хризантем у Пекінському ботанічному саду

Але сьогодні ми поговоримо з нашими поціновувачами квітів про так звану хризантему корейську. Це група холодостійких хризантем складного гібридного походження, які не визнаються науковцями за окремий вид. Історія хризантеми корейської розпочалася віднедавна, з 20-30-хх років ХХ сторіччя.  Перші сорти цієї групи хризантем було отримано американським селекціонером A. Camming. Відтоді, майже за сто років, селекціонерами створено велику кількість найрізноманітніших сортів.

Відмінними якостями хризантеми корейської від всім відомої хризантеми індійської є її здатність зимувати у відкритому ґрунті та доволі проста агротехніка. Ця рослина добре зростає на відкритому сонячному місці, потребує легких родючих ґрунтів, добре реагує на підживлення. Виходячи з нашого досвіду, найкраще цвітуть рослини, отримані навесні з живців або поділом кущів. Живцювання необхідно проводити наприкінці березня – початку квітня, поділ кущів – після відростання рослин (в залежності від погодних умов це кінець квітня – початок травня). На цьому етапі рослини необхідно регулярно поливати, також хризантеми потребують поливу в засушливі періоди. Після того, як рослини укоріняться, їх можна два рази підживити повним мінеральним добривом,  але не пізніше за третю декаду червня. Хризантеми є рослинами короткого дня, тому цвітіння більшості сортів розпочинається наприкінці вересня - початку жовтня.

У колекції ботанічного саду культивуються 53 сорти хризантеми корейської іноземної та української селекції. Колекція є дуже різноманітною як за забарвленням суцвіть, так і висотою і формою рослини та термінами цвітіння. Загальновизнаної класифікації хризантеми корейської за формою та розмірами суцвіть немає. Традиційно їх поділяють на махрові, немахрові, анемоновидні, помпонні тощо.

Нижче, у добірці світлин, ми пропонуємо нашим шановним читачам обрати сорти хризантеми корейської за своїм смаком.

'Contessa Lilas'

'Helios Orange'

'Метеорит'

'Popcorn'

'Trinkle Purple'

'Али-Баба'

'Бархан'

'Белоснежка'

Ветреница'

'Вітчизна'
'Жадана'

'Карина'

'Copycat'

'Лунный свет'

'Mavlin'

'Медея'

'Нежность'

'Перлина сиреневая'

'Плюшевый мишка'

'Потомок Дринкли'

'Промениста'

'Рассвет'

'Резия'

'Созвездие Орион'

'Солнечный зайчик'

'Солнцецвет'

'Трубадур'

'Харита'

'Эвридика'

'Элегия'

'Эри малиновая'

'Этна'





Немає коментарів:

Дописати коментар