23 листопада 2022 р.

Колючі красені

 І, захований в оранжереї,

Зелений кактус мій підріс,

А доторкнуся - кольне гостріше,

Чим зимовий вітер і мороз.

                              Моріс Карем

Кактуси одна із багатьох загадок природи, яка досі ще до кінця не розгадана. Більше ніж 1650 видів із 130 родів, а деякі автори наводять навіть 2250 видів кактусів. Всі вони природно зростають тільки  у Новому Світі, на території Американського континенту, від Патогонії на півдні і до Канади на півночі.

Кактусові поля у Мексиці (фото з Інтернету)

Остання велика наукова робота з систематики кактусів (David Hunt, 2006) була видана у 2006 році і щороку фахівці знаходять і описують десятки нових видів.

Кактуси – рослини різних життєвих форм (дерева, стеблові сукуленти, епіфіти) та розмірів (від багатометрових гігантів, вагою в декілька тонн, до мініатюрних рослин, що у дорослому стані не перевищують 2 см у діаметрі). Вони не лише незвичайні декоративні рослини, а й цінні у господарському відношенні, рослини. У деяких країнах Америки вони є джерелом їжі та застосовуються як лікарські рослини у народній медицині. Наприклад, маргінатоцереус облямований (Marginatocereus marginatus) використовується при лікуванні раку шкіри, види роду селеніцеріус (Selenicereus) допомагають при серцево-судинних захворюваннях. Деякі види кактусів (лофофора Вільямса (Lophophora williamsii), кактус Сан-Педро (Trichocereus pachanoi)), що мають галюциногенні властивості, здавна використовуються в культових обрядах народів Північної та Південної Америки. 

Лофофора Вільямса (фото з Інтернету)

Кактус Сан-Педро (фото з Інтернету)

Деякі кактуси мають їстівні плоди. Найпоширенішим видом їстівних кактусів вважається опунція. 

Опунція з плодами (фото з Інтернету)

Та є інші види з їстівними плодами, які мають назву dragon fruit «драконий фрукт» або Пітайя, чи пітахайя, — загальна назва плодів декількох видів кактусів з родів гілоцереус (Hylocereus) та селеніцеріус. Рослини цих родів — виткі эпіфітні ліановидні кактуси, які зростають у Мексиці, Центральній та Південній Америці. Залежно від виду, варіюється розмір плодів, колір м'якоті (білий, рожевий, пурпурний), колір шкірки (від жовтого до помаранчевого, від червоного до пурпурного) та фактура поверхні плоду (з невеликими виростами, з тонкими кольоровими лусочками).

Гілоцереус з плодами (фото з Інтернету)

Плід гілоцереусу (фото з Інтернету)

Утримання кактусів та інших сукулентів у науково документованих колекціях ботанічних садів не втратило своєї актуальності. Багато ботанічних садів світу мають великі колекції кактусів та проводять з ними науково-дослідну роботу.

Перші кактуси до Європи потрапили завдяки іспанським конкістадорам. Краса і незвичайність цих рослин не могла не зворушити навіть їхні черстві душі. Пізніше із приватних володінь вони потрапили до ботанічних садів.

У колекції ботанічного саду Харківського університету кактуси з'явилися, мабуть, з початку організації саду. Перші документальні підтвердження датуються 30-ми роками ХІХ століття. В архівах ботанічного саду збереглися численні списки колекційних оранжерейних рослин. Так, в «Алфавитном списке тепличных и оранжерейных растений ботанического сада составленном в 1840 году» ми знаходимо першу, документально підтверджену згадку про кактуси. У цьому списку представлено 24 види кактусів, серед яких кілька видів родів: мамілярія (Mammillaria), опунція (Opuntia), ріпсаліс (Rhipsalis), а також різні цереуси і лісові кактуси. У каталогах 1843, 1846, 1848, 1849 років представлені кактуси в числі 22, 23, 24 та 27 видів, відповідно.

З 1806 року в ботанічному саду було розпочато будівництво кам'яної оранжереї. На початку 1808 року було збудовано кам'яну оранжерею та дерев'яну теплицю, куди і було перенесено екзотичні рослини з університетських будівель. У 1833 році в ботанічному саду вже була оранжерея з трьома відділеннями та дерев'яна теплиця з двома відділеннями. З 1838 по 1850 рік, коли бюджет ботанічного саду виріс у шість разів, було проведено капітальний ремонт та значну перебудову оранжерей. Відповідне місце в них зайняла колекція кактусів.

В історії ботанічного саду були і складні періоди, коли в роки громадянської війни та повоєнної розрухи була практично повністю втрачена колись багата колекція, не тільки кактусів, а й інших тропічних рослин. Але вже до початку 20-х років XX століття оранжереї було відремонтовано та колекції почали поповнюватися.

У роки Другої світової  війни постраждали насамперед колекції тропічних та субтропічних рослин. Завдяки зусиллям директора ботанічного саду Башинської Марії Максиміліанівни та 11 співробітників, які були залишені в саду спеціальним наказом по університету, багато рослин таки вдалося зберегти.


Башинська Марія Максиміліанівна

За словами Валентини Циганкової, яка керувала ботанічним садом з 1950 по 1953 рік, навіть під час окупації для опалення оранжерей у зимовий період було виділено паливо, щоправда, рослини довелося сильно ущільнити у кількох оранжереях. Завдяки цьому вдалося зберегти в колекції саду великомірні екземпляри рослин, серед яких є ехінокактус Грузона (Echinocactus grusonii) посіву 1936 року.

Початок сучасної колекції було покладено наприкінці 50-х років ХХ століття. Біля її витоків стояла Соломко Надія Андріївна (працювала у саду з 1933 по 1962 рр.), а пізніше Чередниченко Світлана Іванівна (з 1959 по 2004 рр.).

У колекції ботанічного саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна в даний час налічується 966 таксонів із 126 родів родини Cactaceae, а саме 746 видів, 8 підвидів, 149 варіацій, 35 форм та 28 сортів.

Колекція кактусів в оранжереї ботанічного саду

Найбільш численним у колекції є рід мамілярія (Mammillaria), який представлено 146 видами, 3 підвидами, 45 варіаціями, 8 формами та 4 сортами. Цей рід досить популярний у колекціонерів, він налічує 250-350 видів, багато з яких можуть вважатися варіаціями від 100-150 основних видів. 

Представники роду мамілярія

Мамілярія шовкова

Мамілярія Фрайля

Мамілярія довгоквіткова

Мамілярія багатососочкова форма гола

Мамілярія пагононесуча

Другим у колекції за кількістю видів є рід гімнокалі́ціум (Gymnocalycium). У ботанічному саду культивується 44 види, 15 варіацій, 6 форм та 3 сорти (у природі відомо близько 50 видів). 

Представники роду гімнокалі́ціум


Гімнокалі́ціум Сальона

Гімнокалі́ціум Бруха

Гімнокалі́ціум Бальда

З 50 видів, що зростають  у природі, рід ріпсаліс (Rhipsalis) у нашій колекції представлено 31 видом та 2 варіаціями. 

Представники роду ріпсаліс

Ріпсаліс свічкоподібний

Квітки ріпсалісу 

Із роду ехіноцереус (Echinocereus) (відомо близько 45 видів) у ботанічному саду культивуються 28 видів та 8 варіацій.


Ехіноцереус Бейлі

Ехіноцереус Рейхенбаха

Ехіноцереус найжорсткіший

Рід нотокактус (Notocactus) налічує 24 види та 2 варіації .

Нотокактус сосочковий

Нотокактус Шумана

Нотокактус Отто

Рід ехінопсис (Echinopsis) представлено 22 видами, 6 варіаціями та 2 сортами) (у природі 50-100 видів) та коріфанта (Coryphantha) – у колекції ботанічного саду налічується 22 види та 4 варіації (всього описано 45 видів). 

Ехінопсис 'Haku-jo'

Ехінопсис гострогранний

Коріфанта обрубана

Коріфанта їжакоподібна

Коріфанта промениста

 В колекції також представлено роди ферокактус (Ferocactus)  – 20 видів, 4 варіації та 1 сорт та ребуція (Rebutia) – 20 видів, 2 варіації, 1 форма та 1 сорт (описано близько 40 видів). 

Ферокактус півострівний

Ферокактус широкоголковий

Ферокактус волосистий

Представники роду ребуція

Ребуція жовтостовпчикова

Ребуція крихітна

Рід лобівія (Lobivia) налічує 19 видів та 8 варіацій.

Лобівія золота

Лобівія фаматимська

З роду опунція (Opuntia) культивується 17 видів, 4 варіації, 1 форма та 1 сорт (у природі їх понад 200 видів). 


Опунція дрібноволоcиста
варіація рудо-червона

Опунція дрібноволоcиста
варіація білоколючкова

Опунція некрасива

Менше ніж 15 видами представлені роди астрофітум (Astrophytum), айлостера (Aylostera), цереус (Cereus), копіапоа (Copiapoa), ехінофосульокактус (Echinofossulocactus), пародія (Parodia) та інші.


Представники роду астрофітум

Астрофітум зірчастий 'Super Kabuto'

Астрофітум зірчастий різновид голий

Астрофітум багаторильцевий 

Астрофітум багаторильцевий 'Onzuka'

Астрофітум прикрашений

Айлостера сонячна

Айлостера нарвеценсіс

Айлостера спегаззініана

Колекція цереусів

Цереус перуанський

Копіапоа підземна

Пародія прекрасна

Пародія мінлива

Пародія китицеподібна

Телокактус двокольоровий підвид Шварца


Хаматокактус щетинкоколючковий

Ехінокактус Грузона форма безколючкова

Слід також зазначити, що в перспективі необхідно розділити колекції кактусів, яким в зимовий період потрібні низькі позитивні температури і сухе утримання, і лісових кактусів і теплолюбних сукулентів, для яких необхідна температура близько 15°С і полив. Для створення оптимальних умов у зимовий період, відповідно до вимог кожної групи, їх доцільно утримувати у різних оранжереях.

Пройде зовсім небагато часу і кактуси з нашої колекції навесні порадують нас своїм цвітінням. Ми впевнені що це буде перша квітка Перемоги. Слава Україні!





















Немає коментарів:

Дописати коментар