16 лютого 2023 р.

"Туя заяснилась, віти розпустила. Кожен тую хвалить, зір на ній тримає. Оксамитом душу кволу зігріває. Пік краси і слави вишні був у літі. Першість нині в туї. Так бува у світі" Любов Пікас

 

Друга за чисельністю у відділі Голонасінних родина кипарисові (Cupressaceae) у нашій колекції представлена 23 видами з 6 родів та 82 сортами. Розподіл і кількість інтродуцентів за родами наступна: калоцедрус (Calocedrus) – 1 вид, кипарисовик (Chamaecyparis) – 3 види і 20 сортів, ялівець (Juniperus) – 13 видів і 31 сорт, широкогілочник (Platycladus) – 1 вид, туйовик (Thujopsis) – 2 сорти, туя (Thuja) – 4 види та 28 сортів.

Родина кипарисові у оздобленні території ботанічного саду


Рід кипарисовик налічує 3 види і 20 сортів, які різняться за формою крони – сорти кипарисовика Лавсона (Chamaecyparis lawsoniana): Erecta-glauca, Erecta-viridis, Fletcheri,  Hollandia, Pendula, Pendula vera, Rosenthalii, Schongariana і кипарисовика нутканського (Chnootkatensis) Pendula; за формою росту – кипарисовик горохоплідний (Chpisifera) Compacta, кипарисовик туйовидний (Chthyoides) Ericoides; за формою хвої - сорти кипарисовика горохоплідного Filifera, Plumosa, Sungold; за забарвленням хвої – сорти кипарисовика горохоплідного Boulevard та к. Лавсона Alumii,Glauca, Stewartii та Triomp van Boskoop.


Кипарисовик нутканський Pendula



Кипарисовик горохоплідний Compacta

Види та сорти роду ялівець (Juniperus) дуже різноманітні. Вони різняться за формою росту (колоновидні – сорти я. віргінського (Jvirginiana) Fastigiata), я. звичайного (Jcommunis) Hibernica і Suecica, я. китайського (Jchinensis) Columnaris і Spartan, яскельного (J. scopulorum) Moonglowі Skyroket; за формою крони (я. горизонтальний (Jhorizontalis) і  його сорт Wiltonii, сорти я. звичайного Pendulaі Repanda); за будовою хвої (сорти я. козацького (J. sabina) Cupressifolia і Tamariscifolia, я. китайський Stricta, сорт я. лускатого (Jsquamata) Blue Star) та за її забарвленням (сорти я. віргінського Blue Cloud і Glauca, я. горизонтального Andora Compacta Variegata, Blue Chip, Glauca, я. скельний Blue Arrow, я. козацький Variegata, я. лускатий Blue Carpet).

Ялівцець лускатий 'Mayeri' (на передньому плані)
та ялівець звичайний
Hibernica

Ялівець горизонтальний Wiltonii


Ялівець горизонтальний Andora Compacta Variegata

Ялівець лускатий Blue Carpet

Ялівець скельний Moonglow

Ялівець китайський Stricta



Ялівець звичайний Pendula’ 


Ялівець козацький 


Ялівець козацький Variegata’ під снігом

Ялівці використовуються не лише, як декоративні рослини. Застосування шишкоягід ялівцю звичайного у народній медицині налічує не одне тисячоріччя. Також їх використовують для виготовлення джину. Але треба враховувати, що не у всіх ялівців шишкоягоди їстівні – у деяких видів усі частини рослини ядовиті!

Ялівець звичайний
Шишкоягоди ялівцю звичайного

Деревину ялівців використовують для токарних робіт, різьблення, виготовлення іграшок та тростин. Наприклад, з деревини ялівцю віргінського фірма ‘Koh-I-Nor’ виготовляє олівці. Тому цей вид ще називають олівцевим деревом.

Коли розмова заходить про туї, насамперед усі згадують сорт ‘Smaragd’, який зараз широко поширений у озелененні присадибних ділянок. Але є ще багато цікавих у декоративному відношенні сортів туї західної, які розрізняються за формою росту (‘Columna’, ‘Compacta’, ‘Danica’, ‘Fastigiata’); за формою крони (‘Globosa’, ‘Smaragd’, ‘Spiralis’); за забарвленням (‘Albo-spicata’, ‘Aurea’, ‘Aureo-variegata’, ‘Holmstrup Yellow’, ‘Lutea’, ‘Lutescens’, ‘Variegata’ і туя складчаста (Thuja plicata) ‘Aureo-variegata’) і за формою хвої (‘Ellwangeriana’, ‘Filiformis’).

Туя західна ‘Smaragd’


Туя західна 'Cobold'

Туя західнa ‘Ellwangeriana aurea’

Туя західна Holmstrup Yellow

Туя західна 'Globosa'

Туя західна 'Ericoides'

Рід туя (Thuja) в нашій колекції представлений 4 видами (т. західна (Th. occidentalis), т. корейська (Th. koraiensis), т. складчаста або гігантська (Th. plicata), т. Стендиша або японська (Th. standishii)) та їх 23 сортами.

До родини кипарисові також відносяться калоцедрус (Calocedrus decurrens), широкогілочник східний або біота східна (Platycladus orientalis), та сорти туйовика японського або пониклого (Thujopsis dolobrata) ‘Variegata’ та ‘Nana’, які часто помилково називають туями.

Шишки калоцедрусу

Родина тисові (Taxaceae) в колекції налічує 3 види та 12 сортів: тис далекосхідний (Taxus cuspidata) та його сорти ‘Brevifolia’ і Fastigiata, т. середній (T. media) та його сорти Hicksii та ‘Stefania’, т. ягідний (T. baccata) та його сорти Dovastoniana, Elegantissima, Express, Fastigiata, Repandens та інші.

Тис ягідний

Тис ягідний 'Fastigiata'

Тис далекосхідний 'Brevifolia'

Тис далекосхідний 'Fastigiata'

Тис середній

Красива червонувато-бура з темними та світлими прожилками деревина тиса з давніх часів використовується людством. В археологічних знахідках є господарче знаряддя з рукоятками з тису. У невеликих кількостях деревина тису застосовується для виготовлення шпону або дерев'яного різьблення, мозаїчних робіт, а також у виробництві музичних інструментів (кларнетів та флейт, скрипок та роялів). Іноді тисом прикрашають дорогі, ексклюзивні меблі, імітуючи навіть чорне дерево. Деревина тиса ягідного має сильні бактерицидні властивості, вона вбиває навіть ті мікроорганізми, що є в повітрі, тому вироби з деревини тису майже «вічні». При цьому чим старше дерево, тим воно стає більш токсичним.

Деревина тису (фото з Інтернету)

Використання деревини тису для шпону (фото з Інтернету)

Майже всі частини тису містять алкалоїд таксин і є дуже отруйними. Проте арилус (м’ясистий виріст насіння) має солодкий смак та  є їстівним,  але саме насіння дуже ядовите!

Тис ягідний занесено до Червоної книги України, бо рослини нещадно вирубуються на деревину.

Представниками родини таксодієві (Taxodiaceae) у нашій колекції є метасеквоя розсіченошишкова (Metasequoia glyptostroboides) та її сорти Emerald Feathers, Goldrush та White Spot, таксодій або болотяний кипарис висхідний (Taxodium ascendens) Nutansболотяний кипарис звичайний або дворядний (T. distichum) та його сорт Peve Minaret.

Осіннє забарвлення хвої метасеквої розсіченошишкової

Метасеквоя розсіченошишкова Goldrush

Крім того, в колекції культивуються головчастий тис Харрінгтона (Cephalotaxus harringtonia) ‘Fortunei’ з родини головчастотисові (Cephalotaxaceae

Головчастий тис Харрінгтона

та ефедра хвощова (Ephedra equisetina) з родини хвойникові (Ephedraceae).

Ефедра хвощова

В нашій колекції збереглися рослини туї західної, ялівцю козацького та віргінського, вік яких налічує вже понад 100 років.

Деякі сорти хвойних рослин поєднують у собі незвичайну форму крони з оригінальним забарвленням хвої: туя західна ‘Rheingold’ (низькоросла рослина з конічною формою крони і золотисто-жовтою хвоєю, коричневою взимку), ялівець середній 'Gold Star' –  стланка рослина до 40 см заввишки з жовтою хвоєю), ялівець лускатий ‘Blue Star’ (карликовий чагарник з кулястою кроною і сріблясто-синьою хвоєю), тис середній ‘Stefania’ (колновидний чагарник з плямистим забарвленням хвої) та багато інших.

Ялівець середній 'Gold Star'

Ялівці у насадженнях ботанічного саду


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар